Zeman se příští týden setká s britským premiérem Cameronem

V pátek 22. ledna v odpoledních hodinách přivítá prezident Miloš Zeman na Pražském hradě britského ministerského předsedu Davida Camerona. Uvedl to na tiskové konferenci jeho mluvčí. Informoval také o postojích hlavy státu k pachatelům kolínských sexuálních útoků, kteří by podle něj měli být „okamžitě repatriováni“.

Britský premiér David Cameron míří do Česka na pozvání předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Během návštěvy se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Hlavním tématem jednání bude zřejmě budoucnost Velké Británie v EU.

Londýn totiž požaduje reformu Evropské unie, jejichž naplnění je pro vládu podmínkou, aby podpořila setrvání Velké Británie v EU. O tom, zda by Spojené království mělo v Unii zůstat, budou tamní voliči rozhodovat v referendu, které jim Cameron slíbil do konce roku 2017.

obrázek
Zdroj: ČT24

K nejspornějším britským návrhům patří požadavek, aby Británie nemusela vyplácet sociální dávky občanům z ostatních unijních zemí. Cameron nyní hledá pro návrhy podporu u ostatních členských států. Minulý čtvrtek o nich mluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, ve stejný den vystoupil také na konferenci bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která je součástí vlády kancléřky Angely Merkelové.

Kolínské útočníky by Zeman vyhostil

Silvestrovské útoky na stovky žen v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, které mají podle očitých svědků na svědomí lidé neevropského etnického původu, nenechaly Miloše Zemana chladným. „Podle pana prezidenta se potvrzují obavy z negativního působení migrantů v evropských zemích. Pachatelé těchto útoků by měli být okamžitě repatriováni,“ zdůraznil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Německá policie zatím kvůli kolínským útokům vyšetřuje 23 podezřelých. Nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl, přinejmenším sedm v Německu pobývá nelegálně. Trestních oznámení policisté přijali už 553.

Při silvestrovských oslavách u kolínského hlavního nádraží skupiny mužů obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly. Podobné incidenty se v menším rozsahu staly také v Hamburku, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu. Policii a médiím mnozí vyčítají, že o incidentech mlčely.

Tisková konference mluvčího prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Večeře s Babišem

Ovčáček okomentoval také reakce na vánoční poselství prezidenta republiky. V komentářích pod články v médiích podle něj převažovaly pozitivní ohlasy, vyzdvihl také, že o Zemanových myšlenkách informovaly zpravodajské servery od Malajsie přes arabský a evropský prostor po Ekvádor. 

V 16 hodin se prezident setká s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), součástí jednání bude i pracovní večeře. Věnovat se prý budou ekonomické problematice. „Předpokládám, že se bude debatovat o plánech vlády pro letošní rok z hlediska ministerstva financí, ale nevylučuji, že se dostane i na témata mezinárodní,“ dodal mluvčí.

Babiš v neděli uvedl, že by chtěl prezidentovi osobně osvětlit informace o čerpání peněz z evropských fondů. Zeman se podle něj mýlí, když vládu v této souvislosti kárá. „Pan prezident má špatné informace, naší vlády se to vůbec netýká. Naší vládu má pochválit,“ uvedl Babiš s tím, že chyby mají na svědomí předchozí vlády.

Hlava státu nedávno prohlásila, že nynější vláda je zodpovědná za to, že Česko z evropských fondů nevyčerpá asi 35 miliard korun. Ovčáček vysvětlil, že prezident vycházel ze spodního odhadu ministerstva pro místní rozvoj a je rád, že se podařilo nakonec částku ještě snížit. Poděkoval za to ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (nestraník za ANO).

Zeman: TOP 09 paralyzuje demokracii

Mluvčí také tlumočil prezidentův názor na současné dění v Poslanecké sněmovně, kde opozice obstrukcemi brání prosazení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). „TOP 09 se pasuje do role obránce parlamentní demokracie, ale svým působením, tedy obstrukcemi, paralyzuje Poslaneckou sněmovnu a tím parlamentní demokracii ohrožuje,“ domnívá se prezident.

Vydáno pod