Policie v souvislosti s únikem Sobotkových mailů šetří i možné vydírání

Policie rozšířila vyšetřování kauzy kolem e-mailu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o trestný čin vydírání, píše to server Neovlivni.cz. Kriminalisté prý zatím nemají informace o tom, že by premiér při nakládání se svým soukromým e-mailem porušil zákon. V pondělí zadal Sobotka kvůli úniku korespondence okamžitý audit bezpečnostních postupů na Úřadu vlády.

Rozšíření vyšetřování souvisí s výhrůžkou, která se objevila na extremistickém serveru White Media – právě ten Sobotkovy maily zveřejnil. „Pokud bude někdo z nás zatčen nebo zařídíte zrušení našeho webu, dostanou se na veřejnost kompletní obsahy e-mailových schránek Sobotky a dalších členů jeho gangu. Navíc by vám pak hackeři vyhlásili totální válku,“ stojí na webu. 

Ani policie, ani Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nemá podle serveru Neovlivni.cz informace o tom, že by Sobotka porušil zákon. „Nemáme jedinou indicii, že premiér porušil zákon či nějaký předpis. Ten nedělní mail byl zjevně podvrh, vyšetřování se proto soustředí na vypátrání útočníků,“ cituje server zdroj blízký vyšetřování.  

Narážel tak na to, že extremistický web tvrdil, že si ministerský předseda do své soukromé e-mailové schránky přeposlal dokument podléhající utajení. Sobotka to ale popřel. „Na mail premiéra nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Server Neovlivni.cz  také napsal, že dosavadní informace z vyšetřování spíše naznačují, že útok na Sobotkův e-mail pocházel z tuzemska, nikoli ze zahraničí. 

Případ řeší detektivové z ÚOOZ

Nabourání korespondence ministerského předsedy už vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Premiér Sobotka se také rozhodl přezkoumat bezpečnostní postupy na Úřadu vlády a nařídil jejich okamžitý audit. O pomoc při zabezpečení komunikace mezi členy kabinetu požádal i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). 

Premiérovu poštu zveřejnili hackeři nadvakrát v minulém týdnu. Sobotka jejich pravost nepotvrdil, ale několik lidí z jeho okolí ano. Zveřejněná korespondence se týká například migrace, koaličních jednání, prezidentské kampaně nebo výběru ředitele Českého rozhlasu.

Některé zprávy jsou ale podle ministerstva vnitra zmanipulované: „Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a cílené vytváření neexistujícího kontextu,“ uvedla mluvčí resortu Lucie Nováková.