Nová výstraha meteorologů: Morava může být v klidu, ledovka se přesunula na sever Čech

Ledovka, která v sobotu potrápila jižní a střední Moravu, se přesunula na sever Čech a až do pondělního dopoledne bude hrozit v Libereckém a Ústeckém kraji. Varování vydal Český hydrometeorologický ústav. Zároveň zrušil svou sobotní výstrahu před tvorbou ledovky na jihu Čech, na Vysočině a na Moravě.

Na severozápadě Čech se teď vyskytuje mrznoucí mrholení, při němž hrozí na podchlazeném povrchu tvorba ledovky. „V průběhu dopoledních a odpoledních hodin postoupí do oblasti z Německa další srážkové pásmo, provázené místy mrznoucím deštěm, který bude v nočních hodinách v Krušných a Jizerských horách v polohách nad 800 metrů nad mořem přecházet do deště se sněhem nebo do sněžení,“ uvedl ČHMÚ.

Silnice v Libereckém a Ústeckém kraji proto mohou být kluzké a řidiči by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.

Dobrou zprávu mají meteorologové naopak pro obyvatele Moravy, Vysočiny a jižních Čech. Sobotní varování před ledovkou pro tyto regiony totiž meteorologové v neděli zrušili. A to z toho důvodu, že se mrznoucí srážky přesunuly na sousední Slovensko. Teploty vzduchu i povrchu jsou navíc na jihu a východě území většinou nad nulou.

Tvorba ledovky tak už nehrozí, povrch silnic a chodníků přesto může ještě být kluzký.