Mise v Kongu i ochrana maďarských hranic. Vojáci dostali medaile za službu v zahraničí

Působili v Afghánistánu, Kosovu nebo Kongu – celkem 99 vojáků přivítal ve slavnostní síni Národního památníku na Vítkově náčelník generálního štábu Josef Bečvář, aby jim udělil medaile za službu v zahraničí. Někteří z nich pak dostali Záslužné kříže ministra obrany. Mezi oceněnými vojáky jsou i ti, kteří pomáhali v Maďarsku a Slovinsku s ochranou vnějších hranic schengenského prostoru.

Vyznamenání dostalo na Vítkově 88 mužů a 11 žen. Češi v zahraničí působili jak v bojových, tak v humanitárních misích. V Afghánistánu měli na starost hlavně ochranu tamních obyvatel nebo výcvik místních jednotek. Ve Slovinsku například zase pomáhali na hraničních přechodech a ošetřovali běžence.  

Aktuálně působí čeští vojáci například v Afghánistánu, na Sinaji, v Mali nebo na Golanských výšinách. V příštích letech vyšle Česko do zahraničních misí podobný počet vojáků jako nyní. Mandát se připravuje, schválit ho bude muset ještě vláda a parlament.

Nedělám rozdíly. Neexistuje malá mise, neexistuje důležitější mise.
Josef Bečvář
náčelník Generálního štábu AČR

V misích už zemřelo 25 českých vojáků

Čeští vojáci už mají za sebou celou řadu zahraničních misí. První v novodobých dějinách českého státu začala v roce 1990. Dvě stovky členů tehdy ještě československé protichemické jednotky zamířily v rámci operace Pouštní bouře do Perského zálivu.

Od roku 1991 padlo v zahraničních misích 25 českých vojáků. Největší ztrátu armáda zaznamenala v roce 2014, kdy na následky sebevražedného atentátu v afghánském Bagrámu zemřelo pět vojáků. 

Reportáž: Ocenění pro české vojáky (zdroj: ČT24)