Chlapec zraněný při nehodě autobusu zůstává ve velmi vážném stavu

Chlapec zraněný při středeční nehodě běloruského autobusu na Náchodsku je nadále ve velmi vážném stavu. V českých nemocnicích zůstává celkem šest zraněných, většina dětí z havarovaného autobusu už je na cestě zpátky do Běloruska.

„Náhradní autobus s celkem 38 turisty z havarovaného autobusu je již v Polsku, v České republice kromě šesti zraněných v nemocnicích zůstávají také tři dospělí,“ upřesnil pracovník běloruského velvyslanectví. Podle policie utrpělo při nehodě zranění 16 lidí – převážně dětí, které byly odvezeny do nemocnic v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově a Dvoře Králové.

Nejzávažnější mnohočetná zranění utrpěl při nehodě patnáctiletý chlapec. „Zdravotníci okamžitě zahájili jeho rozšířenou resuscitaci, přibližně po deseti minutách se podařilo obnovit pacientovu spontánní srdeční aktivitu,“ popisoval mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák. Chlapec byl vrtulníkem převezený do hradecké fakultní nemocnice, kde byl s pohmožděním plic v umělém spánku.

Nehoda se stala ve středu před polednem u České Skalice na Náchodsku. Linkový autobus s 47 pasažéry sjel z hlavní silnice, kterou v tu chvíli blokovala nehoda, a vydal se po vedlejších cestách. Na vrstvě rozbředlého sněhu ale dostal smyk a převrátil se na pravý bok do pole.

Policie pokračuje ve vyšetřování dopravní nehody: „Policie nehodu dále vyšetřuje, policisté zahájili úkony trestního řízení pro možné spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a vyslechli několik svědků,“ dodala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.