Publicista Navara: Když trestáme pravicové extremisty, musíme trestat i ty levicové

Česká společnost nemůže trestat selektivně, a pokud postupuje proti pravicovému extremismu, musí postupovat i proti tomu levicovému. V Událostech, komentářích to prohlásil publicista a odborník na moderní československé dějiny Luděk Navara. Reagoval tak na rozhodnutí pražského obvodního soudu, který zamítl žalobu proti poslankyni Martě Semelové (KSČM) za její výroky o srpnové invazi a popravě Milady Horákové.

Semelová v Hyde Parku ČT24  před dvěma lety zapochybovala nad tím, že bylo přiznání Milady Horákové v politickém procesu z roku 1950 vynucené, a srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy označila za internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu, jenž měl invazi legitimizovat, označila za pozitivní postavu.

Žalobu proti Semelové podal brněnský zastupitel za TOP 09 Michal Kincl, který se dožadoval omluvy. Soud ale žalobu zamítl jako nedůvodnou, protože výroky Kinclovi nezpůsobily relevantní újmu. Rozsudek zatím není pravomocný - Kincl po jeho vynesení uvedl, že se odvolá.

„Pokud trestáme pravicové extremisty, musíme trestat i levicové extremisty,“ reagoval na celý případ Luděk Navara, publicista, který se dlouhodobě věnuje příběhům protikomunistického odboje. „Buď budeme trestat všechny, nebo si řekneme, že svoboda slova je tak cenná, absolutní hodnota, že nebudeme stíhat nikoho. Ale nemůžeme stíhat Adama Bartoše a nestíhat paní Semelovou. To není spravedlivé.“

Zmíněného krajně pravicového aktivistu stíhá od Vánoc policie za to, že u hrobu Anežky Hrůzové (dívky, jejíž smrt byla na přelomu 19. a 20. století mylně připisovaná židovskému mladíkovi Leopoldu Hilsnerovi) publikoval prohlášení, podle kterého dosud nebyla uspokojivě vyřešena židovská otázka.

Skála z KSČM: Horáková neměla být popravena

„Tady se říká, že židovská otázka nebyla vyřešena – to je výzva k něčemu. Není mi známo, že by Marta Semelová vyzývala k čemukoliv srovnatelnému,“ reagoval zahraničněpolitický expert KSČM Josef Skála. „Marta Semelová je velmi rozporuplný člověk. Na jedné straně je to neskutečný lidumil, z druhé strany někdy použije lexikon, který dráždí.“

Její slova o Miladě Horákové nicméně vyvrátil. „Milada Horáková neměla být popravena. Její doznání asi bylo vynucené. Neschvaluji to, nemělo se to stát a ani v nejmenším nechci dělat advokáta této popravy, ale i tato událost má svůj kontext,“ dodal s tím, že k soudu došlo ve vypjatém období první fáze studené války. 

Události, komentáře: Spor o výroky Marty Semelové (zdroj: ČT24)