Hlavní hygienik Valenta, který provedl Česko metanolem i hrozbou eboly, končí

Vladimír Valenta po necelých čtyřech letech skončí ve funkci hlavního hygienika. Informoval o tom zdravotnickydenik.cz, podle nějž se Valenta nepřihlásil do výběrového řízení vypsaného podle služebního zákona. O funkci se podle zdrojů serveru ucházejí Eva Gottvaldová, Jarmila Rážová a Pavla Svrčinová.

Na hlavního hygienika se výběrové řízení podle služebního zákona vztahuje proto, že je zároveň jedním z odborných náměstků ministra zdravotnictví. Výběrová řízení na šest odborných náměstků ministra zdravotnictví byla vypsána 17. září. Uchazeči se mohli přihlásit do 19. října.

„Po více než třech letech a zralé úvaze jsem se rozhodl pro návrat do Liberce a o funkci hlavního hygienika se již nadále neucházet,“ cituje Zdravotnický deník z dopisu, který Valenta rozeslal hygienikům.

Valenta řešil povodně i MERS

Gottvaldová, která se podle serveru o pozici uchází, nyní pracuje pro Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty. Rážová je zástupkyní hlavního hygienika. Třetí zájemkyně Svrčinová se specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin, i jako auditorka na celoevropské úrovni, a pracovala v krajské hygienické stanici v Ostravě a nyní působí na tamní lékařské fakultě.

Valentu vláda jmenovala hlavním hygienikem v říjnu 2012. Před nástupem do funkce vedl krajskou hygienickou stanici v Liberci. Za Valentova vedení se hygienici museli zabývat kauzou jedovatého metylalkoholu, řešili povodně v červnu 2013, ebolu, MERS nebo migrační krizi.