Právníci Rekonstrukce státu zastupují klienta obviněného z korupce

V boji proti korupci vyzývá české politiky i společnost projekt Rekonstrukce státu, kterou tvoří neziskové organizace. Jednou z nich je také spolek Frank Bold, bývalý Ekologický právní servis. Jeho právníci by přitom mohli s potíráním korupce začít u jednoho ze svých klientů, který je obviněn v úplatkářské kauze. Právní kancelář ho v trestní věci nezastupuje, řeší však jiné jeho obchodní aktivity. Tématem se zabýval David Havlík z Reportérů ČT.

Rekonstrukce státu je největší občanskou protikorupční iniciativou v České republice. Projekt tvoří osmnáct nevládních organizací, které spolupracují s vládou na prosazení protikorupčních opatření. Činnost Rekonstrukce státu zastřešuje spolek nazvaný Frank Bold. Jde o právníky stejnojmenné advokátní kanceláře, kteří sami vzešli z prostředí nevládních organizací.

Do povědomí se dostali ještě pod původním názvem Ekologický právní servis. Hájili zájmy místních lidí a bojovali za ochranu přírody proti velkým korporacím. Slavná je kupříkladu kauza kolem výstavby korejské automobilky Huynday u Nošovic. S firmou nakonec právníci uzavřeli průlomovou smlouvu, která zastavila budování dalších dvou průmyslových zón na zelené louce a zmírnila dopady provozu automobilky na životní prostředí.

Nyní advokátní kancelář Frank Bold zastupuje zejména obchodní zájmy investorů v oblasti větrných a slunečních elektráren. Na morální čistotě svých činností a protikorupčním étosu trvá. „Pokud se na nás obrátí klient, u kterého bychom se necítili komfortně v tom, že se podílíme na nějaké činnosti, která poškozuje životní prostředí, lidská práva nebo při ní dochází ke korupci, pak takové případy samozřejmě odmítáme převzít,“ prohlašuje jednatel advokátní kanceláře Frank Bold Pavel Franc.

Pavel Franc (v červeném), nynější jednatel advokátní kanceláře Frank Bold
Zdroj: ČT24

Klient APB

Klientem kanceláře je přitom od loňského podzimu podnikatel obviněný v korupční kauze. Z policejního usnesení vyplývá, že se jedná o předsedu představenstva stavební firmy APB Pavla Březinu. Policie navrhla obžalovat dva úředníky, regionálního politika a zmiňovaného byznysmena v případu výstavby větrných elektráren v Krušných horách blízko západočeské Aše. „My se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Březina.

V případu policie navrhla obžalovat i náměstka karlovarského hejtmana Jiřího Červenku (ODS). Podezírá ho totiž, že od Pavla Březiny přijal úplatek dva miliony za to, že firmě pomůže vyřešit problémy, které měla při schvalování vrtulí. „Já se v žádném případě necítím vinen a věřím ve spravedlnost soudu, který potvrdí toto moje cítění,“ prohlásil Červenka.

Z katastru nemovitosti Reportéři ČT získali policejní usnesení, které poměrně důkladně dokumentuje, jak měl úplatek proběhnout. Jiří Červenka není jen náměstek hejtmana, ale zároveň podnikal v reklamní branži. Pravě jeho reklamní agentura měla získat od firmy obviněného Pavla Březiny zakázku v hodnotě dvou milionů čtyř set tisíc korun.

V hovoru ze dne 26. 09. 2012 ve 13:11 sděluje obviněný Březina obviněnému Červenkovi, že mu převádí peníze na účet. Z peněz, které poskytla společnosti HUL HO firma Petra Březina APB Plzeň na základě smlouvy o pronájmu reklamní plochy, byla převedena částka 2 miliony na soukromý účet Ing. Červenky a ten je použil na úhradu svého dluhu. Z tohoto je zřejmé, že tyto peníze nebyly použity v souladu s uzavřenou smlouvou a jednalo se o úplatek.
Citace z policejního usnesení

„Je to absurdní tvrzení a každý se středním ekonomickým vzděláním pochopí, že jsem žádné dluhy neuhrazoval. Pokud jsem hradil svoje osobní závazky, tak jsem je vždycky hradil ze svého osobního účtu, ne z firemního,“ nesouhlasí s policejním usnesením Červenka.

Reportéři ČT: Ideály v praxi (zdroj: ČT24)

Náměstek je stále ve funkci. Jeho nadřízený chce vyčkat pravomocného rozhodnutí soudu. „Tím, že jsem sám advokát, ctím presumpci neviny. Samozřejmě se nabízí obvyklá novinářská otázka, proč ne presumpci viny? Právě proto, že těch stíhání je mnoho a řada z nich skončí v nedohlednu. Jsem prostě jenom opatrný v tom někoho odsoudit nebo ho vyzývat, aby sám vyvodil důsledky a odešel z politiky,“ říká hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD).

„V prvé řadě je třeba říct, že jsou to pro nás skutečně nové informace, o kterých jsme nevěděli. Zavdávají příčinu k tomu, aby člověk zvažoval, zda jsou závažné, či nikoliv. My se musíme zamyslet, jak k tomu přistoupit a s klientem to projednat,“ vyjádřil se Franc s tím, že jeho kancelář zmíněnou kauzu neřeší. Kancelář Frank Bold zastupuje obchodní zájmy Pavla Březiny v jiném investičním projektu.

Franc: S větrným parkem pomáhat budeme

Kancelář Frank Bold se neangažuje jen jako organizace zastřešující Rekonstrukci státu, zásadní je, jak již bylo zmíněno, i její aktivita na poli ochrany přírody. „Je známo, že skupina zvaná Frank Bold hraje na ekologické mapě České republiky významnou roli. Jestliže má být zachována plná kredibilita aktivit ekologických organizací, zvlášť z hlediska právních postupů, tak je naprosto nutné, aby se chovaly po vše stránkách tak, aby jim nebylo možno v tomto směru nic vytknout,“ konstatuje bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Firma APB Plzeň kromě zmíněného údajného korupčního škraloupu figurovala i v několika známých ekologických kauzách, ještě před tím, než její zastupování převzala kancelář Pavla France. Jednalo se například o nešetrný zásah do přírody, který na Plzeňsku nenávratně poškodil lokalitu, kde žily vzácné druhy živočichů, nebo navážení sněhu u Jizerských hor na liberecké závodiště, kde se jely světové poháry v klasickém lyžování. Těžké stroje sníh těžily i z míst, kam vjíždět nesměly. Nakonec byla firmě APB uložena pokuta šest set tisíc korun.

Pavel Franc, který se na poli ekologického aktivismu dlouhodobě pohybuje, tvrdí, že o těchto veřejně známých případech neví. „Neděláme si prověrky jako nějaká rozvědka nebo jako novináři, my na to nemáme čas. Řekl jsem, že ctím presumpci neviny člověka a že v těch případech, ve kterých ho zastupujeme, jsme úspěšní. Nepoškozuje životní prostředí, dělá super skvělý větrný park, který chceme, aby stál. V téhle věci mu rozhodně budeme pomáhat. My nejsme poslední soudci všech spravedlivých,“ rozohnil se Franc.

Větrná elektrárna
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Vrtule, které místní nechtějí

Projektem, na který Franc upozorňuje, je výstavba Větrného parku Chomutov. Má se jednat o největší podobný komplex v České republice. Právě v něm Frank Bold společnost APB zastupuje. Zasahuje do dvanácti katastrálních území čtyř obcí. Jednou z nich je i krušnohorské Výsluní. Petici proti vrtulím zde podepsalo 235 lidí, tedy takřka každý, kdo tady bydlí, včetně chatařů.

Devítičlenné zastupitelstvo obce Výsluní s větrníky původně souhlasilo a zaneslo je i do územního plánu. Po volbách ale noví zastupitelé stanovisko přehodnotili. „Názor se změnil zejména po realizaci výstavby těsně za hranicí našeho katastru. Jednak všichni vidí, že to hyzdí krajinu, jednak lidé slyší, že to dělá hluk, což potvrzují i zaměstnanci pracující v lese, kteří nejsou našimi občany,“ vysvětluje starostka Výsluní Dagmar Čadílková (nestraník).

Obec se vrtulím na svém území bránila stavební uzávěrou, ale právníci APB jí napadli u soudu, který ji nakonec zrušil. Pokud firma APB získá stavební povolení od chomutovského stavebního úřadu, vyroste v Krušných horách třiasedmdesát stopětimetrových větrných elektráren.