Kvůli vyvádění peněz z firmy Edbusy stojí před soudem i její likvidátor

Začal soud s dalšími obžalovanými v souvislosti s kauzou Edbusy. Před brněnským městským soudem stanuli Dušan Chaloupka, Luděk Kučera, Viktor Sedláček a Michal Vavřík. Podle obžaloby se podíleli na vyvedení peněz z účtu společnosti Edbusy. Za to jim hrozí tresty v rozpětí dvou až osmi let odnětí svobody. Za podvody této firmy už jsou dva lidé pravomocně odsouzeni.

Čtveřice se podle státního zástupce zná už dlouho a společně se před lety nezákonně obohatila přibližně o sto milionů korun. „Všichni obžalovaní jsou trestně stíháni pro trestný čin podílnictví. Převedli na sebe peníze, které byly původně získány podvodem dnes již odsouzených osob," uvedl stání zástupce Michal Galát.

Částku získali obžalovaní ze zablokovaného účtu vytunelované firmy Edbusy u rakouské banky Oberbank. Peníze přitom byly určeny na odškodnění poškozených klientů dané společnosti. Těch je několik tisíc.

Oberbank vydala obžalovaným téměř stomilionovou částku poté, co zinscenovali arbitráž. Krajský soud v Brně po bance pak požadoval uhrazení zmizelých peněz. To odmítla. Soud proto nařídil loni v září peníze zabavit. Banka totiž částku pro exekuci uvolnila bez vědomí předsedy soudu ve prospěch soukromníka.

Policisté v září 2014 odnesli z pražské a brněnské pobočky Oberbank téměř sto milionů. Banka zákrok odsoudila s tím, že policisté nezajistili hotovost z účtu Edbusy, ale vzali peníze jiných vkladatelů – a postup brněnského krajského soudu i policie označila za nezákonný. Obdobně vnímal situaci i Ústavní soud, který rozhodl, že policisté zabavili finance neoprávněně. Brněnský krajský soud podle něj pochybil, když akci povolil.

Jak se jim podařilo peníze vyvést?

Jak se zmocnit desítek milionů na účtech bortící se firmy Edbusy, vymyslel brněnský podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Bezděkovský s pomocí Viktora Sedláčka, svého muže ve firmě Edbusy, vytvořil fiktivní pohledávku, podle které úvěrová společnost dlužila Bezděkovského firmě Fircroft Investments více než 3,5 milionu eur. S pomocí falešné pohledávky Bezděkovský v létě 2009 zinscenoval mezinárodní arbitráž. V té době již spadla Edbusy do likvidace a vládu nad firmou převzal likvidátor Dušan Chaloupka s vazbami právě na brněnského podnikatele.

Chaloupkovým poradcem u berlínské arbitráže byl advokát Zbyněk Balík, rovněž s vazbami na Bezděkovského. Německý advokát Gordon Kerr, který spor o zhruba 90 milionů korun mezi Edbusy a společností Fircroft řešil, měl podle reportérů ČT rovněž patřit do skupiny kolem brněnského podnikatele. Smyšlený nárok Fircroftu uznal a uložil Edbusy povinnost zaplatit v přepočtu více než 90 milionů korun.

Zástupce Edbusy Chaloupka s verdiktem na místě souhlasil. Podle soudu tak vědomě nezamezil převodu peněz, když jako likvidátor neprověřil, zda závazek existuje a jestli je údajná smlouva mezi firmami opravdu dojednaná.

Exekutor peníze po bance vymohl

Jakmile arbitr rozhodl ve prospěch Fircroftu, Bezděkovský se obrátil na exekutora, aby peníze od Edbusy vymohl. Desítky milionů ležely na účtu v Oberbance, která je v květnu 2011 skutečně odeslala. Pokyn k uvolnění 93 milionů korun schválil vedoucí bankovní pobočky v Mladé Boleslavi Josef Janeček. Ten tak rozhodl v rozporu se svým oprávněním, bez vědomí nadřízených a pouhý den po výzvě exekutora. Odeslání obnosu stálo Janečka místo.

Další obžalovaný Michal Vavřík dosáhl předání bankovních klíčů účtu Edbusy Viktoru Sedláčkovi, aby si mohli peníze přisvojit. Sedláček také podle žalobce převezl šéfy Edbusy - Martina Žouželku a Lukáše Přibyla - do ciziny, ukryl je a získal od nich kódy k bankovním účtům.

Luděk Kučera se na vyvedení peněz také podílel. Podle obžaloby jako zástupce investora z Velké Británie poskytl účty na převod milionů z Edbusy na Fircroft Investment Ltd a přispěl tím k zastření původu peněz.

S případem souvisí dvě sebevraždy

Podvodně odčerpané miliony z účtů Edbusy nepřinesly štěstí ani Bezděkovskému, ani jeho společníkům. Skupina se kvůli jejich dělení rozhádala ještě předtím, než se peněz zmocnila. Bezděkovský pak nechal v červnu 2010 zastřelit svého známého – expolicistu Michala Tofla.

Poté, co jej kriminalisté zatkli a obvinili ze zosnování vraždy, se před více než třemi lety oběsil na mřížích vazební cely olomoucké věznice. Sebevraždu z dodnes nevyjasněných důvodů spáchal i soudce Krajského soudu v Brně Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy rozhodoval. Žalobci tuto smrt nechtějí komentovat.