Klaus přirovnal probruselské elity k Hitlerovi a Stalinovi

Probruselské elity chtějí využít současnou migrační krizi k unifikaci Evropy. V Partii TV Prima to prohlásil exprezident Václav Klaus s tím, že jde o stejné zlo, o jaké usilovali diktátoři typu Josifa Stalina a Adolfa Hitlera.

„Migrace je metoda, jak rozředit dnešní evropské státy, jak z toho vytvořit jakousi tvárnou hmotu, která se stane tím budoucím novým Evropanem. To chtěli diktátoři v minulosti vždycky, ti Hitlerové a Stalinové,“ uvedl Klaus.

Snahu o větší unifikaci Evropy pokládá Klaus za „chladný kalkul“ ze strany probruselských politiků. „Kolektivita evropských elit dělá stejné zlo, jaké dělali v minulosti tito jednotlivci,“ dodal politik, který je dlouhodobým kritikem posilování pravomocí Evropské unie na úkor členských zemí.

Klaus: Češi proti vládě protestují málo

Skutečná migrační vlna podle exprezidenta Evropu teprve čeká a měla by být zastavena na evropských hranicích. Bojovat s kvótami na přerozdělování uprchlíků je „chytání kočky za ocas“. Míní, že Češi zatím „protestují strašlivě málo vůči pasivitě vlády a premiéra“ ve věci řešení migrační krize.

K důvodům přílivu migrantů do Evropy zařadil exprezident evropský sociální systém, paternalismus a „zhoubnou multikulturalistickou ideologii“. Historické zkušenosti ale podle Klause svědčí o tom, že migranti z mimoevropských zemí nemají potřebu se adaptovat, a že je ohrožena evropská kulturní identita.

Výhrada směrem k „fanatickým proimigrantům“

Před dvěma týdny Klaus ohlásil záměr vytvořit širokou platformu nejen politických stran. Jejím účelem by mělo být získání mandátu od občanů pro vládu, aby mohla v Bruselu lépe odmítnout přebírání uprchlíků. Klaus zopakoval, že většina oslovených politiků včetně vládních má na migrační krizi shodný názor, přechod k činům ale může trvat ještě dlouhou dobu.

Exprezident nechtěl prozradit, která strana či její představitel je mu blízká. Uvedl jen, že se svým nástupcem Milošem Zemanem jsou názoroví soupeři v řadě oblastí, ale že jeho názor na migraci podporuje. Současně se ohradil proti těm, kteří odpůrce migrace kritizují. Podle Klause „fanatičtí promigranti, takoví ti páni Dienstbierové,“ považují každého, kdo migranty nevítá, málem za opočlověka.