Lidé v Česku si pomalu zvykají odevzdávat nepoužité léky

Do směsného odpadu vyhazuje léky stále asi pětina lidí, ukazuje to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle průzkumu ale stále více lidí nakládá s nepotřebnými léky rozumně, pomalu si zvykají vracet je do lékáren. Odtud se totiž svážejí k ekologické likvidaci.

Průzkum z loňského roku ukázal, že do lékárny zajde s nepoužitými farmaky 64 procent lidí, 18 procent je jednoduše vyhodí do popelnice, 13 procent lidí je skladuje někde v domácnosti a o dvě procenta lidí méně je vrátí přímo v ordinaci. Tři procenta lidí pak uvedla, že je dává příbuzným.

„Léčivé přípravky se musí pálit za takzvané řízené teploty za předem definovaných podmínek,“ upřesňuje ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Zákon o odpadech považuje léky za nebezpečný odpad a odevzdání těch nepoužitých v lékárně určuje jako jediný správný způsob. Lékárny mají povinnost je od lidí převzít, dát do nádoby pro to určené. Obvykle je pak předává firmě, která je odváží k ekologické likvidaci do spaloven.

Události ČT: Nepoužité léky se lidé naučili vracet (zdroj: ČT24)

Někteří lidé si prášky na předpis nechávají do zásoby, nebo je předávají dál příbuzným. SÚKL a lékárníci ale před takovým postupem varují, stejně jako před prodejem těchto přípravků přes internet. Kupující nikdy nemůže vědět, zda byl lék správně skladován, případně zda nejde o obyčejný padělek. „Sami jsme byli překvapeni při naší dozorové činnosti, kolik nelegálních nabídek se v tomto prostředí pohybuje,“ poznamenává Blahuta.