Armáda má novou koncepci, chybí jí 6,5 tisíce vojáků z povolání

Česká armáda hodlá pokračovat v nabírání nových vojáků, podle plánu hodlá posílit stavy o 2000 nových členů. V roce 2015 to bylo o 200 lidí méně. V současnosti se počet uniformovaných příslušníků armády pohybuje pod počtem 19 tisíc, v budoucích letech má ale podle nové koncepce narůst až o 5 tisíc.

U bojových praporů se armádě počty nových vojáků daří doplňovat, u ženijních a logistických jednotek už se potýká s většími potížemi. „Možná to můžeme přičítat určité teritoriální nerovnoměrnosti rozmístění našich jednotek,“ odhaduje náčelník Generálního štábu Josef Bečvář.

V prosinci loňského roku vláda odsouhlasila ministru obrany Martinu Stropnickému koncepci pro výstavbu armády do roku 2025. Prvním milníkem má být rok 2020, kdy už má být vojenský personál posílen, a to včetně aktivních záloh.

V současnosti disponuje armáda zhruba dvanácti sty vojáků v záloze. „Budou využíváni k doplnění mírové nenaplněnosti AČR pro plnění úkolů na území státu i mimo něj a přednostně rozvinovaných a vytvářených útvarů v počtech do 5000 vojáků,“ uvádí koncepce.

Dokument se opírá o analýzy potřeb, podle kterých musí česká armáda v roce 2025 disponovat alespoň 24 162 vojáků z povolání. V porovnání se stavem v roce 2014 jich k naplnění požadovaného stavu chybí armádě 6400.

Události ČT: Armáda plánuje nabrat tisíce vojáků (zdroj: ČT24)