Dobrovolní hasiči by mohli v roce 2016 dostat až půl miliardy na vybavení

Staré vybavení je náročné na údržbu (zdroj: ČT24)

Až půl miliardy korun by v příštím roce mohli dostat dobrovolní hasiči na nákup nového vybavení. Finančně je chce podpořit ministerstvo vnitra s tím, že další peníze půjdou i z evropských dotací. V loňském roce měli dobrovolní hasiči víc než 37 tisíc výjezdů – pomáhali nejen u požárů či dopravních nehod, ale hledali i ztracené lidi.

Podle mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Nicole Zaoralové se teď dotace připravuje – řeší se hlavně způsob, jakým bude poskytována. Jasno by podle ní mělo být na konci ledna. „Ve spolupráci s kraji by se mělo najít zhruba 500 milionů korun, které by měly příští rok pomáhat dobrovolným hasičům,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Já očekávám, že celostátně budou podány stovky žádostí o nákup nových dopravních vozidel a také stovky žádostí o rekonstrukce nebo výstavby nových požárních zbrojnic,“ prohlásil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Dotace by pomohla třeba dobrovolným hasičům z Jílového u Prahy, kteří potřebují novou zbrojnici. Ta současná má totiž jen 80 metrů čtverečních, do objektu se tak nevejde ani všechna technika, a pokud se ve zbrojnici sejde více lidí, tak se musí převlékat přímo mezi zaparkovanými auty. Na novou zbrojnici by hasiči potřebovali asi 20 milionů. 

Vydáno pod