Církve už letos dostaly dvoumiliardovou restituční splátku - většinu peněz uspoří na horší časy

Stát vyplatil 16 církvím a náboženským společnostem letošní restituční splátku - víc než dvě miliardy korun. České televizi to potvrdil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Stejně jako minulý rok chtějí církve většinu z těchto peněz ušetřit na příští desítky let, kdy nebudou pobírat státní příspěvek. Přesto i letos vyčlenily desítky milionů z náhrad na pomoc sociálně slabým, na provoz církevních škol nebo na opravy kostelů.

Rekonstrukce se dočkala např. ostravská katedrála Božského spasitele, kde se propadala podlaha a na zdech byla popraskaná omítka. Kompletní oprava vyšla na 68 milionů a přes deset milionů zaplatilo ostravsko-opavské biskupství z finančních náhrad za církevní restituce. 

Federace židovských obcí zase mohla díky víc než devítimilionové finanční náhradě podpořit generální rekonstrukci Maiselovy synagogy. Ta je součástí pražského židovského muzea a její oprava stála celkem 35 milionů. 

Suverénně největší část z více než dvoumiliardové náhrady připadla katolické církvi, která dostala přes 1,5 miliardy. Drtivou většinu z těchto peněz si uloží na horší časy. „Nechceme peníze projíst a nemůžeme je investovat dnes, abychom mohli sloužit společnosti do budoucnosti," uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. 

Druhou nejvyšší náhradu ve výši 108 milionů korun dostala od státu církev husitská. Za ní je pak Českobratrská církev se 79 miliony a pravoslavná církev se 40 miliony. I ty si většinu zatím uložily na své účty. Už od příštího roku totiž sníží stát příspěvek církvím na jejich provoz o pět procent - tedy o 70 milionů. A pětiprocentní snižování bude pokračovat až k úplné nule.
Jedinou církví, která už před dvěma a půl lety všechny peníze z restitucí odmítla, je Bratrská jednota baptistů. Stát tak během třiceti let ušetří přes 227 milionů.

Většinu peněz chtějí církve ušetřit (zdroj: ČT24)
  • Vedle finančních náhrad dostávají jednotlivé církve také majetek: celkem už stát požádaly o vydání skoro 113 tisíc pozemků a více než 1800 staveb. 
  • Mezi už vydanými nemovitostmi je nejznámější poutní kostel na Zelené hoře, památka ze seznamu světového dědictví UNESCO. Na stejném seznamu je spolu s okolními zahradami i zámek v Kroměříži. Ten převezme církev nejspíš příští rok. 
  • Z movitých věcí vzbudil největší pozornost převod několika uměleckých děl ze sbírek Národní galerie – konkrétně obrazy od Rubense, Vyšebrodský oltář nebo obraz Madona z Veveří.