Havlova lancia dostala nového majitele i kabát

Havlova lancia dostala nového majitele i kabát (zdroj: ČT24)

Neobvyklé auto ukrývá obyčejná garáž v Hradci Králové. Nemá výjimečného výrobce a není ani letitým veteránem, v technickém průkazu je ale jako první majitel zapsaný Václav Havel. Lancii Václav Havel dostal v roce 1990 od šéfa Fiatu. Patřila mu sedm roků a přes několik majitelů se pak dostala právě k Jiřímu Línkovi.

Na svoji dobu byla Havlova lancia luxusní auto. Pan Línek ji koupil za peníze, které původně šetřil na kuchyň. „Tím, že byly peníze připravené na kuchyň, tak byly k dispozici. Takže jsem ji koupil víceméně jen tak z hecu,“ vypráví Jiří Línek. Nabídkám na prodej současný majitel odolává, i když by si za utržené peníze mohl koupit nejen jednu kuchyň.

Přestože s autem jezdí jen ve výjimečných případech, dopřává mu pravidelný servis. Podle znalců je ve výborném stavu. „Tady není skutečně nic předělávaného, nic repasovaného, nic přešívaného,“ řekl renovátor italských vozů Josef Maleček.

Například dřevo v interiéru je skutečné. Kromě disků a pneumatik je vše originál. Původní je i registrační značka. Písmena ADP údajně znamenají auto demokratického prezidenta.