Technický sníh taje už i na nejvyšších horách - na Šumavě patřily Vánoce cyklistům

Události: Hory jsou skoro bez sněhu, příští týden ale začne mrznout (zdroj: ČT24)

Vánoce nebyly bílé ani na většině českých hor – v sobotu 26. prosince se lyžovalo už jen na třinácti místech v republice. Pouze ve čtyřech areálech se ale přitom jezdilo na sjezdovkách delších než kilometr. Druhý svátek vánoční byl navíc ve znamení dalších teplotních rekordů - v Děčíně bylo skoro sedmnáct stupňů Celsia.

Nejvíc upravených sjezdovek je zatím v Krkonoších. Ve Špindlerově Mlýně skoro 5 kilometrů, ve Skiresortu Černá Hora - Pec se jezdí na víc než 4 km sjezdovek. V neděli 27. prosince už to bude ale jen na 800 metrech.

Například Obří důl v krkonošské Peci pod Sněžkou je bez sněhu úplně. I tak tam ale návštěvníci přijíždějí a majitelé tamních bud si na nedostatek ubytovaných či strávníků stěžovat nemůžou. Že by turisté kvůli neobvyklému počasí rušili pobyty, se prý stává minimálně. S lyžováním je to ale v Krkonoších den ode dne horší. 

Lanovka na Černou horu v Janských Lázních v Krkonoších - snímek z 25. prosince
Zdroj: David Taneček/ČTK

Místo lyží půjčují na Šumavě kola

Zelená tráva na sjezdovce, deset stupňů nad nulou a modrá obloha. Tak to v sobotu vypadalo na Špičáku, v jednom z největších ski areálů na Šumavě. V místní půjčovně lyží už proto vymysleli náhradní řešení. Cyklistům pronajímají kola. O lyže zájem není.

Vleky na Špičáku sice jezdí, vozí ale jen pěší turisty. „Mezi svátky je to pro nás top sezona. Ale věřím, že jestli se podaří spustit areál někdy po Novém roce, že se žádná tragédie konat nebude,“ říká provozovatel tamního skiareálu Vladimír Kasík.

Na Pradědu se chodí pešky

Špatné sněhové podmínky hlásí i jedno z nejvýše položených středisek – na Pradědu v Jeseníkách. A předpověď není optimistická - teploty sice klesnou pod nulu, ale nebudou srážky. 

Praděd je specifický tím, že leží v chránění krajinné oblasti - proto se tam nesmí uměle zasněžovat. Josef Figura, který tam provozuje lyžařské středisko Ovčárna, dodává, že si vůbec nepamatuje rok, kdy by u nich byla touto dobou sjezdovka bez sněhu.

O Vánocích přitom obvykle na Pradědu každý den lyžuje kolem dvou tisíc lidí. Stejně jako v Krkonoších tam hosté na vánoční pobyty přijíždějí, pouze ubytování ale středisko neuživí.

V Jeseníkách se zatím dá lyžovat jen v několika střediscích. Třeba v Koutech nad Desnou nebo na Kopřivné.

  • Nejteplejší za posledních 10 let.
  • Průměrné teploty o 6 °C vyšší než normál.
  • Poslední chladnější období
    22.–28. listopad
  • Prosinec 2015
    Každý den o 1 až 8 °C teplejší než normál.

Podobná situace je i v Alpách. Přírodní sníh tam leží nad tři tisíce metrů nad mořem. A lyžuje se tam výhradně na technickém sněhu. Díky vyšším nadmořským výškám s jeho výrobou neměli tolik starosti, jako u nás.

Hory z letadla: Zelená a sem tam bílý ostrůvek

Hory o Vánocích úplně bez sněhu, takovou situaci v Česko minimálně od 80. let nepamatuje. Netradičně vypadají hory i z letadla. Reportér ČT Karel Rožánek mapoval zbytky technického sněhu na sjezdovkách v severovýchodní části republiky. 

Zbytky sněhu na sjezdovce - 26. 12. 2015
Zdroj: ČT24

Například v Krkonoších nebo v Orlických horách byla v sobotu 26. prosince nízká oblačnost a vrcholy se schovávaly v mracích. Ani se zkušeným pilotem se tak štáb ČT nedostal nad nejvyšší českou horu a přilehlé lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou. 

Andrej Cepko létá jako pilot nad horami na severovýchodě Čech přes 25 let. Jako instruktor tam žáky cvičí každou zimu. Takovéto teplo v prosinci, jako je letos, ale nepamatuje.

„Jarní“ Vánoce 26. prosince kulminovaly, v Děčíně naměřili skoro sedmnáct stupňů

V Česku panovalo i v sobotu 26. prosince na tuto dobu extrémně teplé počasí. Ze 139 stanic, které fungují alespoň 30 let, jich rekord pro tento den překonalo rovných sto. Na osmi místech dokonce padla teplotní maxima pro celý prosinec.

Pestřenka trubcová na květu řepky olejné 26. prosince 2015
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nejtepleji bylo v Děčíně, kde naměřili 16,8 stupně Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Už během noci se vyskytla extrémně vysoká teplotní minima. Nejtepleji bylo díky silnějšímu větru po ránu v Praze a ve Středočeském kraji, na pěti stanicích dokonce teplota v noci neklesla pod 10 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Naopak poměrně chladné ráno bylo kvůli mlhám a nízké oblačnosti v Jihomoravském kraji, v průměru jen 1,8 stupně Celsia.

Přes den panovalo na většině území Česka slunečné počasí. Kromě Děčína se teplota přes šestnáctistupňovou hranici dostala i v Kopistech na Ústecku, naměřili tam 16,7 stupně Celsia. Pro Děčín i Kopisty je to nové prosincové maximum. Rovných 16 stupňů bylo v Teplicích.

Okrasné třešně sakury rozkvetly v Polné na Jihlavsku - snímek z 26. prosince 2015.
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Nejchladněji bylo v sobotu 26. prosince naopak bylo v Jihomoravském a Olomouckém kraji, kde se po většinu dne udržely mlhy.

Na Silvestra už by mohlo mrznout, celkově ale budou teploty v dalších týdnech pořád nadprůměrné

Po velmi teplém prosinci očekávají meteorologové na přelomu roku ochlazení. Od středy má začít mrznout, teploty v nadcházejících čtyřech týdnech ale budou stále spíše nadprůměrné. Srážek by naopak mělo být méně, výjimkou má být týden od 4. ledna. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

„Z pohledu týdenních průměrných teplot se v dalších týdnech až do konce předpovědního období budou udržovat nadprůměrné nebo průměrné teploty. Nadprůměrné či průměrné z pohledu teplot skončí i období jako celek,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota mezi 28. prosincem a 24. lednem je v ČR minus 1,6 stupně Celsia.

Od poloviny týdne změní ráz počasí u nás arktický vzduch

Ochlazení by Češi měli pocítit zejména příští týden. Zatímco v posledních dnech padaly teplotní rekordy, od středy již nebudou výjimkou minusové teploty. „Do východní Evropy a postupně i na Balkán daleko k jihu pronikne chladný arktický vzduch, který přinese citelný propad teplot,“ sdělil David Prantl ze serveru InMeteo.

Pocitovou teplotu začne od středy snižovat také vítr, na Vysočině a na severních horách dosáhne v nárazech až 60 km/h. Ochlazování bude podle Prantla zřejmě pokračovat i v druhé polovině týdne a postupně se vyskytnou i celodenní mrazy.

Podle ČHMÚ příští týden nepřinese téměř žádné srážky a zařadí se tak jako čtvrtý v řadě s podprůměrnými srážkami. „V druhém předpovědním týdnu od 4. do 10. ledna se očekávají nadprůměrné srážky. V posledních dvou týdnech se srážkové úhrny budou pohybovat kolem průměrných hodnot pro toto období. S větší pravděpodobností období jako celek skončí srážkově podprůměrné,“ dodali meteorologové.

Teploty na horách
Zdroj: ČT24

Pokud se počasí bude vyvíjet tak, jak zatím modely předpokládají, už ve středu, někde možná už v úterý budou moci provozovatelé v lyžařských střediscích spustit sněžná děla.