České i slovenské nemocnice se potýkají s nedostatkem sester

Změna zákona o vzdělávání sester a dalších nelékařských profesí je jednou z priorit ministerstva zdravotnictví na rok 2016. Novela by měla co nejrychleji zvýšit počet sester v nemocnicích, kde teď kriticky chybějí. Podle České asociace sester je ale potřeba rychlejší řešení. Ministr zdravotnictví chce příští rok tlačit na výraznější navýšení platů.

„V letošním roce je to první rok, kdy se nám nepodařilo získat absolventky a obsadit volná místa,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN v Motole Jana Nováková. Důvodem je podle ní na jedné straně nedostatek studentek a na druhé straně fakt, že nenastupují do zdravotnictví, ale do jiných oborů.

Podle prezidentky České asociace sester Martiny Šochmanové je situace kritická a bude se zhoršovat – některé nemocnice už uzavírají jednotlivá oddělení nebo lůžka. „Jediným možným řešením, které by vrátilo sestry do provozu, je finanční ohodnocení,“ říká Šochmanová. Pětiprocentní navýšení platů od ledna podle ní situaci nevyřeší, stát ale sestrám víc nepřidá. Ministerstvo zdravotnictví plánuje pomoci alespoň novelou zákona: Chce dát víc pravomocí zdravotnickým asistentům. Ti totiž odcházejí do jiných zemí, většinou do Německa, kde pro krátkém přeškolení pracují jako plnohodnotné sestry.

Události: Nemocnice bojují s nedostatkem sester (zdroj: ČT24)

Problémy jsou i na Slovensku

Situace se vyhrocuje i na Slovensku, kde zdravotní sestry podávají hromadné výpovědi. Chtějí stát donutit k navýšení svých nízkých platů. Pokud ministerstvo zdravotnictví neustoupí, ke konci února jich může z nemocnic odejít až 1400.

Ředitelé nemocnic se snaží zdravotní sestry přesvědčit, aby výpovědi stáhly. Organizátorky protestů naopak burcují, aby ženy vytrvaly. Mají za to, že pokud nátlak ztroskotá, jejich pracovní i finanční situace se dál zhorší.  Už teď je přitom zdravotních sester v zemi nedostatek – 1200 jich každý rok odejde do důchodu nebo pracovat do zahraničí. Nových nastoupí jen 340.

Vydáno pod