Zaorálek: Řecký velvyslanec se vrátí do Prahy, roztržka je urovnána

Diplomatická roztržka mezi Českem a Řeckem kvůli kritickým výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu Atén je urovnaná. Po středečním telefonátu se svým řeckým protějškem Nikosem Kotziasem to uvedl na twitteru šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kotzias v úterý povolal z Prahy na konzultace řeckého velvyslance. Řekové tak reagovali na Zemanova slova o tom, že Česko vstoupí do eurozóny, až ji opustí Řecko. Řecký ambasador Panajotis Sarris se do Prahy vrátí po Vánocích. Radiožurnálu ale ministr řekl, že o konkrétním termínu se nejednalo. Zaorálek pozval na návštěvu také ministra Kotziase.

„Diplomatická roztržka s Řeckem urovnána. Telefonát s mým řeckým protějškem proběhl v přátelské atmosféře,“ oznámil na twitteru Zaorálek. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová sdělila, že Zaorálek pozval svého řeckého kolegu na návštěvu Prahy.

Řecká média s odvoláním na zdroje z řeckého ministerstva zahraničí uvedla, že Zaorálek vyjádřil politování nad Zemanovými výroky a upozornil, že nijak nevyjadřují stanovisko české vlády.

Ministři: Soustředíme se na důležitější věci

Na dotaz, zda se řeckému ministrovi za prezidentovy výroky omluvil, Zaorálek ve středu v Ostravě řekl, že to nebylo v téhle rovině. „My jsme se nebavili o konkrétních osobách, ani o konkrétních výrocích. Pan ministr mi prostě řekl, že se mu nelíbí, když, a mluvil dokonce o Evropě, ne jenom o České republice, když zaznívají obviňování, napadání Řecka,“ řekl Zaorálek.

Řeckému ministrovi řekl, že si česká vláda uvědomuje, že Řecko je daleko více obětí událostí ve světě a v Evropě. „Z řecké strany jsem cítil, že nebyl rozhodně zájem dál ten spor eskalovat. Byl to spíš způsob, jak dát najevo, že nesouhlasí s určitými typy vyjádření,“ řekl Zaorálek.

Oba ministři se prý chtějí soustředit na důležitější věci. „S kolegou Kotziasem jsme se dohodli, že zintenzivníme vzájemný kontakt, protože před námi stojí důležitější společné úkoly v rámci EU,“ pokračoval v tweetu Zaorálek. Společnými úkoly mínil boj proti takzvanému Islámskému státu nebo řešení migrační krize.

Zaorálek o roztržce možná bude mluvit s prezidentem

„Ujistil jsem řeckého ministra zahraničí, že jsem si vědom toho, že Řecko nezpůsobilo finanční krizi a že je daleko více její obětí,“ sdělil už během odpoledne Zaorálek Radiožurnálu.

Český ministr zahraničí nevylučuje, že o roztržce bude hovořit s prezidentem Zemanem při příští schůzce. „Myslím si, že celá věc je v této chvíli vyřešena. A snaha koordinovat se s panem prezidentem a předcházet podobným situacím, ta je permanentní. Někdy to vychází, někdy, jak vidíte, také ne,“ řekl Zaorálek.

O termínu velvyslancova návratu rozhodne řecké ministerstvo zahraničí

Podle televize CNN Greece Zaorálek řeckého kolegu „požádal o prominutí“. Řecký ambasador Panajotis Sarris se do Prahy vrátí po Vánocích. Není prý ale zatím jasné kdy. „To je otázka, o které rozhodne řecké ministerstvo zahraničí. Česko nám nebude říkat, co máme dělat. Každopádně brzy ne,“ citovala CNN Greece řeckou diplomacii.

Podle televize Skai je řecké ministerstvo zahraničí s výsledkem telefonického rozhovoru obou ministrů spokojeno a nyní se zvažuje velvyslancův návrat na počátek příštího roku. Velvyslancův odjezd i pravděpodobný návrat nicméně koreluje s tradičním termínem cest diplomatů na vánoční dovolenou do zemí původu.

Zeman litoval, že Řekové zůstali v eurozóně

Řecký velvyslanec odletěl z Prahy do Atén v úterý. Řecká ambasáda potvrdila, že velvyslanec Sarris opustil Česko kvůli výroku Zemana o členství Řecka v eurozóně z minulého týdne. Prezident při úvaze o připojení Česka ke společné evropské měně zalitoval, že Řekové v eurozóně zůstali. Prý nechce, aby Češi po zavedení eura platili řecké dluhy.

Podle informací ČTK si na ostrou rétoriku některých států vůči Řecku postěžoval i ministr Kotzias. Řecká televize ERT zmínila například Maďarsko nebo Slovensko. Gesto vůči Česku mělo být pokusem situaci řešit.

Ovčáček: Názor prezidenta trvá, bude ho prezentovat i nadále

ERT také uvedla, že vzájemné vztahy Česka a Řecka se ocitly v „bodu mrazu“. Pokud se sporné výroky neopraví, hrozí prý úplné přerušení diplomatických styků. Mluvčí Lagronová se k tomuto požadavku Řecka odmítla vyjádřit. Korekci prezidentových slov o Řecku ale již dříve odmítl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Názor prezidenta prý trvá a bude ho dál veřejně prezentovat.

Řecká média si Ovčáčkových výroků všímají. V řeckých internetových diskuzích se již proto ozvala kritika na adresu řeckého ministra zahraničí Kotziase. Pod textem serveru Protothema.gr ho jeden pisatel obvinil, že předvedl s česko-řeckým usmířením pěkné divadlo.

Zeman se před týdnem v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR vyjadřoval k situaci v eurozóně. „Má jediná obava ze zavedení eura při současné podobě stabilizačního mechanismu je ta, že by český daňový poplatník platil řecké dluhy. Byl jsem velmi zklamaný z výsledku jednání, která už téměř směřovala k takzvanému Grexitu a nakonec skončila tím, že Řecko v eurozóně zůstalo,“ prohlásil mimo jiné český prezident.