Senioři zůstávají na Vánoce v domovech. Většinou ale nesmutní

V domovech pro seniory každoročně zůstává přes vánoční svátky čím dál víc lidí. Svátky v rodinném prostředí tráví spíš jednotlivci. Podle sociálních pracovníků není na vině neochota příbuzných, ale spíš zdravotní stav seniorů. Některé domovy proto nabízí možnost, aby rodina strávila Štědrý večer se svým příbuzným přímo v domově.

„Zítra mě čeká návštěva u syna, půjdu do rodiny. Je tam dobře, ale ráda se sem vracím. Kdyby nebylo těch bolístek stáří, mám tady největší pohodlí v životě,“ svěřila se Božena Tománková, která žije v břeclavském domově pro seniory.

Je jednou z mála, která stráví svátky s rodinou. „Zhruba deset procent našich klientů jde na svátky do rodin, zbytek u nás zůstává. Je to způsobeno hlavně zdravotním stavem a špatnou mobilitou klientů. Nicméně celé vánoční období je ve znamení návštěv,“ potvrdil ředitel domova David Malinkovič.

Ředitel břeclavského domova David Malinkovič o Vánocích (zdroj: ČT24)

Vedle návštěv příbuzných se domovy snaží klienty o svátcích rozptýlit i vánočním programem. „Spolupracujeme se základními a mateřskými školami, slováckými kroužky a dalšími spolky,“ dodal Malinkovič.

Karolína Píchová z domova v Modřicích se rozhodla zůstat v domově dobrovolně, ačkoliv má v Brně rodinu, která ji zvala k sobě. „Tady bude víc lidí, kteří jsou sami, nebo už vůbec nikoho nemají, tak abych se vžila do jejich situace,“ řekla Píchová.

I v modřickém domově je řada klientů, kterým zdraví nedovoluje strávit svátky doma. „Proto umožňujeme rodinám, aby se naší štědrovečerní večeře účastnili také,“ uvedla sociální pracovnice Veronika Šilhanová s tím, že už mají několik takových rodin nahlášeno.