Biolog Komárek: Civilizace nám nasadila chomout z plyše, jsme její otroci

Komárek: Lidem dnes přebývá pohodlí a chybí odpovědnost (zdroj: ČT24)

„Naší kultuře chybí odpovědnost,“ myslí si biolog a filozof Stanislav Komárek. Odpovědnost přitom podle něj je vždy lokální. „Kdo se cítí odpovědný za celou planetu, tak vlastně není odpovědný za nic. Kdybychom každý v okruhu, který máme k dispozici, jednali tak, jak máme, tak by bylo mnohému pomoženo,“ řekl Komárek v Interview ČT24.

Zároveň podle Komárka lidé ve snaze maximalizovat vlastní zisky volí jednoduchá řešení bez ohledu na jejich dopady. „Lidé volí ty, kteří mohou veřejný prostor ruinovat na konto toho, že nám přijde na naše konto něco navíc,“ řekl. Podle Komárka totiž žijeme ve společnosti, která buduje pohodlnou přítomnost na úkor minulosti a budoucnosti.

„My už nemáme civilizaci. Civilizace má nás a saje z nás životní energii a v posledku jí děláme otroky,“ myslí si filozof. Děláme to přitom podle něj víceméně dobrovolně. „Ona na nás nasazuje takový chomout z plyše a poskytuje nám různé radovánky,“ domnívá se Komárek.

Svět se řítí jako vlak bez strojvůdce kamsi do tmy a v podstatě nikdo z lidí přesně neví výsledek.
Stanislav Komárek

Příkladem této pohodlnosti je podle Komárka i to, že se evropská populace přestává obnovovat, například v Německu už je 50 % manželství bezdětných. „Jsou vedle sebe dvě populace, jedna se množí, druhá se nemnoží. Jakpak to asi, milé děti, může dopadnout,“ ptá se filozof.

Mediálně jsou podle něj populární jenom dva scénáře: Buď spějeme vstříc naprosté katastrofě, nebo k naprostému ráji. „Povšimněme si, jak média dají prostor jen těm, kdo zastávají nějaké extremistické myšlenky. To je neobyčejné nebezpečí,“ upozornil Komárek.

Sílící terorismus v Evropě způsobuje, že se lidé začínají bát a ve společnosti roste nervozita. „Tento strach nepochybně posílí něco jako policejní stát. S terorismem nelze bojovat jinak než zvýšenou kontrolou a každý kulturní stát nemůže na svém území teror trpět,“ řekl Komárek s tím, že útoky některých osamělých atentátníků je těžko vůbec předpovídat.

Zároveň musíme podle Komárka vzít v úvahu, že i v minulosti byl značný vnitroevropský terorismus. Měl však jiné cíle. „Vzpomeňme si na různé politické atentáty. Nikdy v minulosti se nedělaly teroristické útoky na civilní obyvatelstvo. Vždycky to byl útok na nějakou korunovanou hlavu nebo na nějakého vlivného politika, ale jaksi terorismu místní produkce bylo hodně. Povšimněme si, že toto v Evropě úplně vymizelo,“ dodal Komárek.