Sobotka: Česko je solidární, Brusel ho k tomu nutit nemusí

Česko je v uprchlické krizi solidární, aniž by ho k tomu musel někdo nutit, uvedl český premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung. Předseda vlády současně kritizoval podíl Německa na posílení migrační vlny i snahy některých zemí vynucovat solidaritu omezováním přístupu k fondům Evropské unie. „Jsme solidární. Poslali jsme policisty do Slovinska, do Maďarska a do Makedonie. K tomu nás nikdo z Bruselu nemusel nutit,“ prohlásil Sobotka.

Podle českého premiéra se „bohužel nedá popřít“, že Berlín nese díl viny na vysokém počtu migrantů přicházejících do Evropy. „Německo vyslalo signál, který bylo možné slyšet a vidět ve značné části Blízkého východu a severní Afriky. To podnítilo k ilegální migraci směrem do Evropy,“ uvedl premiér. Kancléřka Angela Merkelová bývá kritizována za to, že svými výroky do Německa prakticky pozvala všechny syrské uchazeče o azyl.

Sobotka v rozhovoru rozhodně odmítl výzvu rakouského spolkového kancléře Wernera Faymanna, aby státy, které neprokazují dostatečnou solidaritu v uprchlické krizi, měly omezený přístup k fondům Evropské unie. „Taková argumentace Evropu jen rozděluje. Pokud v tom budeme pokračovat, vzniknou příkopy, které později budeme jen těžko zasypávat,“ uvedl šéf české vlády.

O azyl v České republice za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo 1382 cizinců, což bylo meziročně o 425 žádostí více. Nejčastěji chtějí azyl občané Ukrajiny, Kuby a Sýrie. Získat se ho podařilo zatím 70 osobám.

Německo na počátku prosince oznámilo, že do země dorazil letošní miliontý běženec. Za prvních 20 listopadových dní dorazilo do Německa 170 000 lidí, nyní jich je o 55 procent méně. Podle policie navíc zhruba 6000 běženců zemi znovu opustilo ve směru do Skandinávie, počet uprchlíků v Německu se tak zvýšil o 67 500. I to však znamená výrazné překročení hranice jednoho milionu běženců za rok; ke konci listopadu totiž policie registrovala 965 000 příchozích.