Na konci roku pozor na termíny - přijít můžete o tisíce

S blížícím se koncem roku by si lidé měli dát pozor na některé termíny, jinak se jim může stát, že přijdou o své peníze. Mezi svátky navíc bude omezeně fungovat také vydávání dokladů, třeba občanských průkazů nebo pasů.

Zpozornět by měli i majitelé vkladních knížek - ať už anonymních nebo těch na jméno. Jen Česká spořitelna má na účtech skoro dvě miliardy korun, které měly být vybrány už před třemi lety. Spořitelna tehdy veřejně slíbila, že vklady bude vyplácet do roku 2015 - tedy ještě asi týden. Podle mluvčí spořitelny bude banka vstřícná k zapomnětlivým střadatelům i po Novém roce. Případy bude posuzovat individuálně.

Podobnou vstřícnost banka slibuje také u vkladních knížek, kde přes 20 let neprobíhal žádný pohyb na účtu, a knížka je tedy zmrazená: „Pokud na vkladní knížce není dvacet let pohyb, tak se vlastně uzavře a začíná tříletá promlčecí lhůta. Poté je vklad promlčen. Nicméně klienti se nemusí bát, pokud s vkladní knížkou přijdou a my je najdeme v systému, tak jim peníze vyplatíme,“ uvedla mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.  

Banka to ale ze zákona udělat nemusí - a není vůbec jisté, jak dlouho jí dobrá vůle vydrží. I proto by si zákazníci měli co nejdříve ověřit, jak to s jejich penězi vlastně je.

Na anonymních vkladních knížkách jsou skoro dvě miliardy (zdroj: ČT24)

Čas se krátí i třeba na administrativní úkony - už jen ve středu je možné zažádat o výměnu některých dokladů, třeba občanského průkazu nebo pasu. Od 24. prosince do konce roku budou úřady vydávat jen doklady s platností jeden měsíc. V prosinci přitom končí platnost necelých 60 tisíc občanských průkazů, v lednu dokonce 70 tisíc.

Zpozornět by měli i ti, kdo si spoří na bydlení. Do konce roku musí mít na příslušném účtu minimálně 20 tisíc. Jedině tak budou mít nárok na 2000 korun od státu.

Do 31. 12. by měli odeslat všechny platby i lidé, kteří si ukládají peníze na penzi. Na nejvyšší státní příspěvek dosáhnou jen ti, kdo si odkládají alespoň tisícovku měsíčně. S nejvyšší daňovou úlevou pak můžou počítat lidé, kteří našetřili alespoň 24 tisíc.