Vánoce zpečetí osud kaprů. Jak si vybrat toho pravého?

Dávat pozor, jestli kapři v kádích neleží na boku nebo břichem vzůru, dobře se rozmyslet, jestli chci větší, ale tučnější rybu, nebo menší, masitější kus. Lidé, kteří shánějí kapry na štědrovečerní stůl, by měli podle odborníků dobře zvážit, co koupí.

Osm set osmdesát tun ryb. Tolik jich letos přichystal jeden z největších jihomoravských producentů: rybníkářství v Pohořelicích. „Už jsme vyexpedovali 650 tun a očekáváme, že ještě během dneška a zítřka vyexpedujeme dalších 230 tun ryb,“ potvrdil obchodní náměstek firmy Pavel Míšek.

Podle něj neexistuje univerzální návod, jak vybrat ideálního kapra. „Zákazník, který má rád i rybí polévku, většinou preferuje kapra od dvou a půl do pěti kilo, který má i jikry a mlíčí. Na Moravě lidé kupují spíš kapra lysého, možná proto, že je pak méně práce s čištěním. Naopak z náboženských důvodů si někteří kupují šupinatého kapra, protože lysá ryba není košer,“ uvedl Míšek. Obecně ale platí, že větší, a tedy starší ryby mívají o něco víc tuku.

Pavel Míšek z Rybníkářství Pohořelice o prodeji kaprů (zdroj: ČT24)

Zákazník se může při výběru kapra orientovat nejen podle ryby samotné, ale i podle prodejního místa. „Člověk na první pohled vidí, jestli mají ryby v nádržích přirozenou polohu těla. Pokud leží na boku nebo plavou břichem nahoru, je to samozřejmě špatně a většinou to znamená, že nádrže byly přeplněné,“ vysvětlil vedoucí brněnské divize Státní veterinární správy Vladimír Morysek.

Nádrže s rybami musí být také prokysličovány, kapři by tak neměli lapat po vzduchu. A prodejci musí s rybami i šetrně zacházet, například při manipulaci.

Kapra je povoleno „klepnout“

Kupující se může rozhodnout, zda rybu odnese domů živou, nebo si ji nechá na místě zabít. Pokud zvolí druhou variantu, existuje jen jeden povolený způsob, jak by měl správný prodejce kapra usmrtit. „Dovolené je jen omráčení tupým předmětem a následné vykrvení ostrým nožem,“ dodal Morysek.

Veterináři kontrolují kapry (zdroj: ČT24)

Prodej vánočních kaprů právě vrcholí a rybáři jich v Česku každoročně na štědrovečerní tabule dodají tisíce tun. Ceny by měly být podobné jako loni - kilogram živého kapra stojí v průměru 87 korun, cenovky se ale kraj od kraje značně liší.

Jen v Brně a okolí prodává ryby před Vánocemi zhruba stovka prodejců, veterináři jich zkontrolují zhruba čtvrtinu, většina nedostatků se ale týká administrativy. Kromě kaprů, které vánočnímu trhu dominují, mohou zákazníci v rybářstvích sehnat i jiné druhy, například amura. Kapr se vyváží také do zahraničí, nejčastěji do sousedních zemí, ale i do Francie či Itálie.