Městy se rozvoněla polévka – vánoční dar pro nejchudší

Vánoční polévka pro bezdomovce (zdroj: ČT24)

Ředitel ostravské Armády spásy rozdával společně s ostravskými politiky na Masarykově náměstí v Ostravě vánoční polévku. Podobné předvánoční akce, které jsou určeny pro lidi z ulice a chudé, začaly na řadě dalších míst. Čtyřicet litrů hrachové polévky s uzeným masem navařila také ADRA společně s Armádou spásy pro klienty noclehárny v Havířově.

Peníze na suroviny na polévku získaly organizace z benefičního koncertu, který byl 1. prosince. Bezdomovci z Havířova dostanou také buchty, které pro ně napekly dobrovolnice, a ručně pletené teplé ponožky. Havířovská noclehárna má osmnáct postelí a jsou neustále plné, i když letos zatím skoro nemrzlo.

Pražští politici budou rozdávat rybí polévku na Štědrý den. Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO obslouží lidi na Staroměstském náměstí, na Václavském náměstí a na Kampě pak starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09.

Pražská rybí polévka bude se smetanou a koňakem

Centrální městská část připraví 1300 porcí. „Polévka bude vyrobena z několika desítek kaprů, několika kilogramů kořenové zeleniny, bude ochucena máslem, smetanou a koňakem. A nebudou chybět křupavé krutony usmažené na másle,“ líčila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Vánoční polévka na Staroměstském náměstí v Praze
Zdroj: ČT24

Polévku bude o Vánocích rozdávat také Praha 10, a to u nákupního centra Eden, den před Štědrým dnem ji chystá vedení Prahy 9 a Vysočany. Přidává se stále více měst. Tento zvyk má kořeny ve středověku, kdy na jídlo pro chudé myslely v době Vánoc hlavně kláštery.

Boskovická cibulačka pomůže handicapovaným

Například v Boskovicích na Blanensku se letos vaří na Štědrý den cibulačka a má charitativní význam. Určená je pro chudé i bohaté. Každý za ni zaplatí podle svých možností. Za jednadvacet let trvání akce vybrali její pořadatelé téměř 700 tisíc. Peníze rozdělují tělesně postiženým. Lidé mohou přijít na polévku hodinu před polednem na boskovické Masarykovo náměstí. Připraveno bude 1200 porcí.

Redaktorka ČT: Hrachová vánoční polévka v Havířově

Bezdomovci, kterých je v Česku odhadem kolem třiceti tisíc, se ve většině měst najedí na Štědrý den nejen polévky, ale mnohde dostanou i večeři. Stará se o to tradičně Armáda spásy, charita a další organizace. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner pozve chudé ke společnému stolu, ale také na prohlídku katedrály svatého Václava. Po Vánocích mohou lidé z ulice přijít také na hostinu do slavnostního sálu Arcibiskupského paláce.