Lidé z okolí muničních skladů ve Vrběticích dostanou odškodné za evakuaci

Lidé ze tří obcí v okolí muničních skladů ve Vrběticích dostanou odškodné v celkové výši šest milionů korun. Rozhodla o tom vláda s tím, že každý občan by měl dostat tři tisíce korun. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by obce mohly začít vyplácet peníze začátkem příštího roku.

„Vláda rozhodla o odškodnění obyvatel postižených loňskými výbuchy muničních skladů v okolí Vrbětic. Občanům Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejichž život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem šest milionů korun,“ uvedl k rozhodnutí ministerský předseda. „Nárok by měl vzniknout necelým dvěma tisícovkám obyvatel.“

Výplatu odškodného podle Chovance zajistí obce, lidé o ně nebudou muset žádat. „Dotaci dostane automaticky ten, kdo je v obci přihlášen, prostřednictvím obecního úřadu,“ uvedl Chovanec. Peníze pro obce zajistí ministerstvo, které zpracuje i veškerou potřebnou agendu a zúčtování. Ministr odhadl, že lidé by odškodné mohli dostat na začátku příštího roku.

Finanční čerpání se bude vztahovat na všechny fyzické osoby včetně dětí. Zamítavě se naopak vláda postavila k nárokům firem, které mají v oblasti sídlo. Škody budou muset uplatnit u soudu. Peníze zatím nedostanou ani vlastníci lesů.

Rozhodnutí o odškodném přivítali starostové dotčených obcí. „Je to určitě dobrá zpráva, že konečně po roce se něco pohnulo a lidé něco dostanou,“ řekla starostka Haluzic Stanislava Zvonková.

„Jsem rád, že před Vánoci přišla taková zpráva, je to vstřícný krok,“ dodal starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN). Další peníze by podle něj však měly následovat, protože výbuchy znepříjemňují život v obcích déle než rok; vývoz munice z areálu sice končí, očekávají se ale další práce.

Místo vojáků plot – a stomilionová úspora

Vláda totiž jednala i o změnách ochrany nebezpečného areálu. Dosud ho střeží devadesát vojáků a čtyřicet policistů, kteří se v ostraze střídají 24 hodin denně, 365 dnů v roce. Jen pobyt armády ročně stojí 144 milionů, a protože armádě na konci ledna už jednou prodloužený mandát vyprší, hledal kabinet úspornější alternativu.

Od konce ledna bude muniční sklady hlídat státní podnik Vojenské lesy a statky. Náklady na střežení by se podle ministerstva obrany měly snížit o 113 milionů na 31 milionů korun ročně. „Fyzická ostraha, která převažuje, by měla být postupně nahrazena technickými opatřeními. Minimálně během roku 2016 bude trvat velmi přísná ostraha celého areálu, který byl dotčen výbuchy,“ doplnil premiér.

Ministr Chovanec dříve uvedl, že fyzickou ostrahu částečně nahradí kamerový systém. Riziko hrozí podle něj zejména kvůli zvědavým lidem nebo dětem a mladistvým, kteří by se mohli pokusit dostat do kontaminované zóny.

Do konce ledna 2016 bude opraveno sedm kilometrů původního plotu a k tomu postaveno deset kilometrů plotu nového za 2,5 milionu. Ve druhé etapě se čeká instalace elektronického zabezpečení prostoru s deseti kamerami a dvěma centry rychlé reakce, jednom v muničním areálu ve Vrběticích, druhém v Haluzicích, a to za třicet milionů korun.

Poslední kabinet s municí odjede ve středu

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Další sklad explodoval v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Při celkem pěti evakuacích muselo svá bydliště opustit asi 2000 lidí z okolí. Sanace areálu ve Vrběticích může trvat i několik let. Odvoz zbrojního materiálu bude dokončen do konce letošního roku. Poslední kamion s municí odjede ve středu. Na místě při tom bude premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec.