Soud: Rath má nárok na náhrady. Poslanci ale nesouhlasí

Náhrady pro Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Poslanci odmítají Davidu Rathovi zaplatit náhrady na reprezentaci za dobu, kdy pobýval ve vazbě. Soud se však usnesl, že na ně nárok má, protože bývalý poslanec prý pracoval i za mřížemi. Politikovi odsouzenému za korupci by tak na náhradách mělo připadnout více než čtvrt milionu korun.

Peníze by tehdejšímu členovi ČSSD měly náležet za dopravu a oblečení. Jeho právní zástupce však upozornil na to, že jako zadržený ve vazbě je nemohl bývalý hejtman použít. „To znamená, že nemůže jezdit za voliči, reprezentovat je a taky utrácet za to, že se někde stravuje, pokud je na služební cestě,“ tlumočil jeho slova Český rozhlas. Zbylé příspěvky na kanceláře a asistenty Rathovi sněmovna proplácela.

Změna zákona? Rath je odlišný případ

Dolní komora parlamentu se hodlá proti rozsudku soudu odvolat, a někteří její členové dokonce uvažují o změnách v legislativě. Nebylo by to poprvé, kdy by došlo ke změně příslušného zákona. Stalo se tak kvůli poslanci Romanu Pekárkovi. Pravomocně odsouzení díky novele nemají nárok na plat ani další výhody, které funkce přináší.

Jenže Rath je odsouzený nepravomocně, a tak bude jeho případ zřejmě jiný, přiznávají politici. Někdejší středočeský hejtman byl odsouzen na osm a půl roku vězení, avšak proti verdiktu se odvolaly obě strany. Státní zástupce pro Ratha požaduje přísnější trest a zabavení majetku.