Skauti rozvážejí po celé republice Betlémské světlo, někde i po vodě

Události: Betlémské světlo (zdroj: ČT24)

Skauti od sobotního rána po celé republice rozvážejí Betlémské světlo. Tradičně cestují vlakem, na nádražích si ho pak přebírají jejich kolegové a do menších měst a obcí ho vozí i auty nebo třeba pěšky. Například v Praze je možné získat světlo i z lodi zakotvené na Vltavě.

Světlo zapálené v místě narození Ježíše Krista dorazilo do Česka minulý víkend, skauti ho přivezli vlakem z Vídně do Brna. V pátek 18. prosince ho v Katedrále svatého Víta převzali kardinál Dominik Duka a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Po celé republice je možné Betlémské světlo získat na asi 300 místech, většinou na farách a v kostelích. K vyzvednutí je od soboty až do Štědrého dne.

S lucernami se symbolem Vánoc v sobotu ráno skauti nasedli do několika desítek vlaků a rozvážejí ho po páteřních trasách. Na nádražích si od nich světlo přebírají jejich kolegové z místních skautských skupin a rozvážejí ho dál do měst a obcí.

Třeba skauti, kteří přivezli světlo do Olomouce z Brna, pokračovali rychlíkem dál na Šumperk a Jeseník. Další vlak z Olomouce vezl světlo do Krnova a Opavy, kde si Betlémské světlo přebírají i skauti z Polska.

Betlémské světlo
Zdroj: ČT24

Pro světlo si na nádraží ale přicházejí i přímo občané. Jinak je možné Betlémské světlo získat třeba na náměstích, ale například i v zoologické zahradě. Na oficiálních stránkách je v oddělení „místní akce“ rozepsáno, kde se v konkrétní oblasti světlo nachází.

Novodobý symbol Vánoc

Světlo v hlavním městě i v Brně tradičně rozváží historická tramvaj. Od pražského holešovického Výstaviště vyjela v jednu hodinu po poledni a bude jezdit po různých trasách po celém městě až do večera.

Ve stejnou dobu připlula loď s Betlémským světlem i k vltavské Náplavce na Výtoni. Je součástí tamního farmářského tržiště. Zapálit svíčku půjde i na náměstí Míru.

Skauti rozvezou Betlémské světlo (zdroj: ČT24)

Speciální historická betlémská tramvaj křižuje od sobotního rána i ulice v Brně. Na frekventovaných místech, jako třeba na náměstí Svobody, vždycky na několik desítek minut zastaví a lidé si sem můžou přijít světlo připálit.

Světlo má symbolizovat naději a příchod Ježíše Krista. Má ale také značit mír a přátelství. Děti i mladí se díky jeho roznášení dozvědí víc o lidech ve svém okolí.

Tradice se udržuje už od roku 1986 a postupně se stala jedním z novodobých vánočních symbolů. Zvyk vznikl v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě jako symbol Vánoc. V Česku se tento zvyk ujal po roce 1989.