Šéf komunistů Filip navzdory kauze Ransdorf věří v další hejtmanské křeslo

Týden v politice: Vojtěch Filip (zdroj: ČT24)

Hlavní politická událost příštího roku – krajské volby – se uskuteční sice až v říjnu, ale od Nového roku se začnou rozjíždět předvolební kampaně. Včetně té komunistické. Předseda KSČM Vojtěch Filip v Týdnu v politice prohlásil, že by pro jeho stranu bylo úspěchem minimálně udržení současného počtu krajských křesel.

Zvyšování zaměstnanosti, zajištění sociálního systému a stabilizace zdravotnictví – takové budou podle Filipa hlavní body volebního programu komunistů. Podle posledních průzkumů ale KSČM ve voličských preferencích spíš ztrácí.

Na vině může být nedávný skandál jejího europoslance Miloslava Ransdorfa, kterého začátkem prosince zadržela švýcarská policie v curyšské bance spolu se třemi Slováky kvůli podezření z finančního podvodu.

Spojitost mezi Ransdorfovou kauzou a preferencemi připouští ostatně i Filip. „Nevylučuji, že to může mít souvislost,“ uvedl. Podotkl však, že se sám průzkumy příliš neřídí. Podle jeho slov je pro něj směrodatné spíš to, jakým způsobem pracují komunističtí zastupitelé ve městech a obcích. „A teď sleduji zejména naše krajské zastupitele. Hodnotíme jejich práci, protože se chystáme na krajské volby,“ uvedl předseda KSČM.

Filip věří, že se jeho straně podaří udržet minimálně stejný počet krajských mandátů jako dnes. Zároveň by ocenil, kdyby se komunisté prosadili i v těch krajích, kde jsou v opozici. Už dnes má KSČM svého hejtmana – Oldřicha Bubeníčka v Ústeckém kraji.

ANO a nestabilita koalice

Na otázku, zda případný úspěch hnutí ANO v krajských volbách může rozkolísat vládní koalici, předseda komunistů odpovídá, že o to ANO usiluje vlastně už od toho okamžiku, kdy do koalice vstoupilo. „Vidíme, že ani volby do Evropského parlamentu, kde ANO neuspělo jako sociální demokracie, ale ani volby komunální a senátní nezvrátily ten poměr sil mezi hnutím ANO a ČSSD,“ dodává.

Hnutí ANO je skutečně brzdou v některých zákonech, které mají naplňovat i vládní programové prohlášení.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

ANO navíc nemůže podle Filipa nyní počítat s tím, že by dokázalo sesbírat hlasy nespokojených voličů – je už totiž součástí vlády, a to dokonce tou nejpravicovější částí kabinetu s nejméně sociálním programem, dodává Filip.