Zakladatel H-Systemu Smetka stáhl žádost o podmínečné propuštění

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka vzal zpět svou žádost o podmíněné propuštění z vězení. České televizi to sdělil Josef Mana, zastupující mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4. Petr Smetka byl odsouzen za miliardový podvod k 12 letům vězení, propuštěn by měl být v příštím roce.

Mluvčí Mana se k důvodům nechtěl vyjadřovat. Také Smetkův advokát se k případu na žádost klienta odmítl vyjádřit.

Smetka už si odpykal většinu ze svého dvanáctiletého trestu. Ve vězení je od září 2006, předtím strávil zhruba dva roky ve vazbě.

Současná žádost o podmínečné propuštění byla v pořadí již několikátou. Obvodní soud pro Prahu 4 všem žádostem vyhověl, rozhodnutí ale vždy zvrátil Městský soud v Praze. Podle odvolacího soudu totiž Smetka nesplnil základní podmínku – neodškodnil podvedené klienty H-Systemu.

Naposledy Smetka uspěl letos v květnu, v září pak městský soud rozhodnutí zrušil a vrátil obvodnímu soudu k novému projednání. Poté Smetka žádost stáhl.

Společnost H-System měla postavit stovky domů, dokončila jich ale jen 34

V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné firmy, odsouzen byl na 12 let vězení. Za mříže nastoupil v září 2006. V letech 2000 až 2002 byl ale zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, přičemž stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.