Ústavní soud zůstává kompletní, novým soudcem jmenoval prezident Josefa Fialu

Prezident Zeman jmenoval Josefa Fialu soudcem ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Ústavní soud má nového soudce, prezident Miloš Zeman jmenoval profesora Josefa Fialu, který dosud působil na brněnské právnické fakultě. Nahradí Vladimíra Kůrku, jemuž vypršel desetiletý mandát, patnáctka ústavních soudců tak zůstává kompletní.

Josef Fiala patří ke specialistům na občanské právo, zároveň je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. S Ústavním soudem má bohatou zkušenost, několika ústavním soudcům dělal asistenta. Má i advokátské zkušenosti a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného.

Mezi ústavními soudci se zařadí ke skupině akademiků, kteří představují necelou polovinu týmu. Druhá polovina přišla z justice, případně z advokacie.

Zeman dal Fialovi přednost před několika dalšími kandidáty. Jedním z nich byl Zdeněk Kühn z Nejvyššího správního soudu. Pro Fialu se prezident rozhodl například kvůli jeho erudici v oblasti insolvenčního práva, které pokládá zejména do budoucna za důležitou náplň práce Ústavního soudu, ale také kvůli vyšší akademické hodnosti. Nominaci Fialy v tajné volbě podpořilo 52 ze 71 hlasujících senátorů.