Rozkladová komise NBÚ doporučila zamítnout Mynářův rozklad

Rozkladová komise Národního bezpečnostního úřadu doporučila zamítnout rozklad, který podal prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Bránil se proti rozhodnutí, že nedostane bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Definitivní stanovisko NBÚ určí jeho ředitel.

Rozhodnutí rozkladové komise není konečné, je ale rozhodujícím podkladem pro ředitele Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila, který o rozkladu proti původnímu rozhodnutí svých podřízených rozhoduje. NBÚ zamítl kancléřovu žádost o bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň v září.

Lze si těžko představit, že ředitel půjde proti své rozkladové komisi, kór v tomto medializovaném případě, když už NBÚ v prvním kole prověrku odmítl udělit.
Jiří Hynek

Důvody, proč Vratislav Mynář nedostal prověrku, NBÚ oficiálně neoznámil, není tedy ani zřejmé, proč se rozkladová komise postavila proti jeho odvolání. Sám Vratislav Mynář sdělil, že mu úřad například vyčetl, že zatajil dávnou dopravní nehodu. Podle zjištění ČT mu šlo k tíži také nevyjasněné vlastnictví pozemků, na nichž bydlel a podnikal, a držení anonymních firemních akcií.

Kancléřovi advokáti podle Jiřího Hynka očekávali, že by rozklad mohl být úspěšný, důvody, proč Mynář prověrku nedostal, vnímali jako malicherné.

Jiří Hynek: Soudy se zabývají procedurální stránkou věci (zdroj: ČT24)

I v případě, že se ředitel bezpečnostního úřadu zařídí podle doporučení rozkladové komise a Vratislav Mynář odejde s nepořízenou, kauza ještě neskončí. Šéf prezidentské kanceláře se může obrátit na soud a napadnout u něj rozhodnutí NBÚ. Prezident Miloš Zeman přitom již v září naznačil, že s případným nahrazením svého kancléře počká, dokud ten nevyčerpá všechny možnosti.