Nejen Topol. Falešný a prázdný je podle Klause i papež František

Exprezident Václav Klaus oprášil slovní spojení „falešný a prázdný“, jímž před lety častoval svého nástupce v čele ODS Mirka Topolánka. Tentokrát stejnými slovy ohodnotil postoj papeže Františka k migrační krizi – a za přístup k běžencům zkritizoval i Evropskou unii a německou kancléřku Merkelovou.

Zprofanované slovní spojení „falešný a prázdný“ pochází z prosince 2002, kdy bulvární deník Blesk otiskl fotografii displeje Klausova mobilního telefonu. Tehdy jednašedesátiletý politik opouštěl křeslo šéfa občanské demokracie, a přestože za svého nástupce doporučoval Petra Nečase, delegáti kongresu zvolili do čela partaje Mirka Topolánka. Klaus jeho úspěch komentoval SMS zprávou: „Absolutně prázdný a falešný Topol“.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24/ČTK

Hlava katolické církve vyzvala v září evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny. I v dalších svých vystoupeních František apeloval na lidskost k uprchlíkům, kteří přicházejí do Evropy.

Podle Klause ale papež předvádí faleš, kterou prý exprezident nemůže vystát. „Pomoc bližnímu svému je hezký princip a každý si má pro sebe zvolit toho bližního svého, kterému chce pomoci, ale lhát o tom, že pomáhám milionům, desetimilionům prázdnými gesty, to já prostě nemohou vydýchat,“ prohlásil.

Klaus o Evropské unii: Totální dedemokratizace

Velmi kriticky se Klaus dívá i na postup Evropské unie, která podle něj migrační krizi nezvládá a ani hypoteticky zvládat nemůže. „Myslím, že při svém způsobu vidění světa, při svém rozložení institucí, při své totální dedemokratizaci a postdemokratizaci to zvládat nemůže. V Evropské unii žádnou naději pro budoucnost nevidím,“ uvedl.

S úsměvem prý přijal aktuální výroky německé kancléřky o uprchlících. „To se mi zdá legrační. Osoba, která výslovně vyzvala migranty k pochodu na Evropu... se najednou staví do čela opačného pohledu,“ poznamenal k vystoupení Merkelové na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU). Německá kancléřka v něm zdůraznila, že je třeba pracovat na snížení počtu běženců, kteří do EU i do Německa přicházejí.

Západ je prý hloupý, za záchrannou brzdu tahá Rusko

Pokud jde o konflikt v Sýrii, odkud do Evropy přišly statisíce uprchlíků, vyjádřil Klaus přesvědčení, že kdyby nebylo americké invaze do Iráku v roce 2003, nebyl by dnešní syrský problém tak velký. Kriticky vnímá působení Západu, „který je pořád tak hloupý, že více bojuje se (syrským prezidentem) Asadem než s islamisty“.

Naopak vítá postup Ruska. „Rusko zareagovalo opravdu v poslední době a myslím, že to byl pokus zatáhnout za záchrannou brzdu, když Západ totálně rezignoval v předchozích měsících, čtvrtletích, letech na střet s Islámským státem. To se, myslím, Rusku podařilo,“ podotkl. Věří, že to povede ke změně situace v zemi.