Cigaretám v restauracích dochází dech. Poslanci podpořili jejich konec

Zákaz kouření v restauracích prošel prvním čtením ve sněmovně. Hostinští by také měli nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Vládní norma jde nyní do výborů, po nich přijde konečné hlasování, které určí osud cigaret v restauracích.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si přinesl na projednávání předlohy k obhajobě zákazu kouřeních v restauracích rekvizitu – urnu. Vyvolal poměrně emotivní debatu, v níž mu třeba poslanec Úsvitu Martin Lank poděkoval za to, že se „pochlapil a přinesl pořádný popelník“.

Z rukou ministrů jsme při projednávání finančních záležitostí viděli už účtenky, teď jsme tady viděli urnu, už se tady i kouřilo z elektronické cigarety. A mě tak napadlo, co tady uvidíme, až se bude projednávat zákon o regulaci prostituce.
Miloslav Janulík
poslanec za ANO

Vládní norma navíc zakazuje i prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Restauratéři by také nově měli povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky by mělo platit podle vládní normy i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Ministr Němeček ale uvedl, že je ochoten od restrikcí u elektronických cigaret ustoupit.

ODS s návrhem dlouhodobě nesouhlasí a chce ho zamítnout. „Stát nemá určovat, co můžeme dělat a jak se máme chovat. To, že jdu do restaurace, není moje právo, to je moje volba. Můžu si vybrat, do jaké restaurace jdu, a pokud mi nevyhovuje, tak do ní nemusím,“ tvrdí předseda strany Petr Fiala.

Vybrané nebezpečné složky v cigaretovém kouři a jejich účinky
Zdroj: Compound Interest

„V zemích, kde prošel tento zákon a mají nekuřácké vnitřní prostory, čili bez výjimek restaurace a bary, tak poklesly hospitalizace na infarkty myokardu velmi významně,“ dodává k diskusi za lékaře Kamila Zvolská z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Na cestě je i změna pravidel ve sportu

Poslanci také v prvním čtení schválili nová pravidla podpory sportu. Novela ministerstva školství mění především podmínky pro rozdělování státních peněz, zavádí také centrální rejstřík sportovců, trenérů a klubů. Zápis do něj bude podmínkou pro žádání o dotace.

Události ČT: Na cestě jsou nová pravidla pro podporu sportu (zdroj: ČT24)