Podvodů s pokutovými bloky jsou mezi strážníky zřejmě desítky

Pokutové podvody mezi strážníky (zdroj: ČT24)

Mezi městskými strážníky se s pokutovými bloky podvádí zřejmě více, než bylo dosud známo. Místo dosud uváděných a vyšetřovaných osmi případů jde pravděpodobně o desítky. Nárůst potvrzuje i vedení městské policie.

Podvod funguje na jednoduchém principu – strážník na kopii blokové pokuty pro řidiče napíše správnou částku, tedy například 2000 korun, a nechá ji podepsat. U druhé kopie, která zůstává strážníkovi, ale zapíše například pokutu 500 korun a spoléhá na nepozornost řidiče při podpisu. Zbytek peněz tak jde strážníkovi do kapsy.

Jeden z obviněných měl podobně zfalšovat až 60 pokut. Přišlo na to vedení, které nařídilo kontrolu všech bloků za dva roky zpětně. U desítek z nich totiž nesouhlasí údaje. I samotní policisté přiznávají, že podobné praktiky u některých kolegů běžně fungují – a to ve větší míře, než se dosud očekávalo.

Ke změně pokutových bloků přitom došlo už na konci roku 2012 právě proto, že se se starými podvádělo u celorepublikové policie. K tomu se využívala například korekční tyčinka ke zpětnému umazávání zapsaných údajů.

  • Ředitelství počítá, že problémových případů mezi strážníky bude víc. Zkontrolována je totiž zatím jen polovina všech bloků.