Prezidenta podpořilo asi tisíc lidí, promluvil Sládek a zahrál Ortel

Na demonstraci na podporu prezidenta Miloše Zemana se v sobotu v Praze sešlo podle policejního odhadu asi tisíc lidí. Podle účastníků shromáždění prezident jako jeden z mála politiků nabízí řešení uprchlické krize. S projevem vystoupil třeba bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek. Na Hradčanském náměstí hrála kapela Ortel.

Shromáždění začalo po 13:00 zpěvem české hymny a projevy řečníků na Václavském náměstí v Praze. Na zahájení bylo asi 300 účastníků. Během následného pochodu na Hrad se přidaly další stovky lidí. Na místě byly desítky policistů, včetně antikonfliktního týmu.

Řada lidí postávajících na náměstí měla v rukou české vlajky. Další si přinesli transparenty s nápisy „Chráníme svou vlast“, „Ne Bruselu“ či „Stop EU“. Na shromáždění vystoupil například bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek, který vyjádřil radost nad tím, že konečně našlo odezvu to, co prohlašoval před 20 lety. „Na moje slova došlo,“ uvedl.

Demonstrace na podporu prezidenta Zemana
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Z Václavského náměstí se účastníci vydali po 14:00 na pochod směrem na Hradčanské náměstí, aby vyjádřili podporu prezidentu Zemanovi. Po cestě skandovali hesla jako „Čechy Čechům“, „Nic než národ“ nebo „Multikulti nechceme“. Aby se účastníci pochodu vyhnuli Můstku, kde byla ohlášena demonstrace proti xenofobii, obešli místo Jindřišskou ulicí, kde policie zastavila dopravu včetně tramvají.

Na Hradčanské náměstí demonstranti dorazili po 15:00. Organizátorka Lucie Hašková vyjádřila nespokojenost s českou vládou, která podle ní nejedná ve prospěch země. Zároveň poděkovala prezidentu Zemanovi, který podle ní stojí za svým lidem.

Zpěvák Tomáš Ortel na Hradčanském náměstí
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Demonstrantům na náměstí zahrála tři písně kapela Ortel. Skupina spojovaná s krajní pravicí je kritizována za xenofobní až neonacistické projevy. Ortel je mimo jiné autorem hymny Dělnické strany.

Dnešní akci svolaly Hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie. Pražskému magistrátu ji nahlásily 24. listopadu s tím, že očekávají účast asi 5 000 lidí.

Demonstrace proti xenofobii

Na Můstku se v sobotu naopak shromáždilo asi 300 aktivistů proti xenofobii. „Cílem této akce bylo vyjádření nesouhlasu s rasistickými a nenávistnými projevy,“ uvedla redaktorka ČT Michaela Vašinová.

Pochod na podporu Zemana se pokusila zablokovat zhruba desítka lidí sedících na zemi. Policisté je odtáhli do aut.
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Na rohu ulic Panská a Na Příkopě se pokusila pochod na podporu Zemana zablokovat asi desítka aktivistů sedících na zemi. Policisté je opakovaně vyzvali, aby prostor opustili. Po neuposlechnutí je policie odtáhla do aut, zajistila a převezla na policejní služebnu.

Mluvčí pražské policie Iveta Martínková prohlásila, že policisté jsou připraveni reagovat na jakákoli protiprávní jednání.