Podle očekávání. Senát Zemana z protiústavnosti neobvinil

Občanská petice, která podezřívala prezidenta republiky z velezrady, není podle Senátu důvodná. Petenti prezidentovi vytýkali výroky, v nichž zpochybnil sankce EU proti Rusku za jeho anexi Krymu, horní komora je ale za ústavní delikt nepovažuje.

Předmětem petice byla loňská slova prezidenta republiky, ve kterých se vyslovil proti unijním sankcím vůči Rusku. Podle organizátorů petice tím zadal důvodné podezření, že jedná spíše „v zájmu režimu Vladimira Putina než v zájmu České republiky a jejích spojenců“.

Zemanovi kritici poukazovali i na jeho zpochybňování ruské účasti v bojích na východě Ukrajiny. Připomenuli také jeho výroky o možnosti „vyhladovění“ Senátu, tedy o zrušení jeho financování, jehož důsledkem by mohl být zánik horní komory parlamentu.

„Žádný z předmětných výroků samostatně ani jejich souhrn nepředstavují ústavní delikt. Jde o výroky bez doložitelných dopadů na svrchovanost a celistvost republiky, jakož i na její demokratický řád,“ shodly se v návrhu přijatého usnesení horní komory její petiční výbor a ústavní komise.

Senátoři opustili sál a znemožnili hlasování

Také ústavní experti označili Zemanovy napadené výroky za prezentaci jeho politických názorů nebo za hodnotící soudy, které není možné považovat za „hrubé porušení ústavního pořádku“.

K hlasování o výzvě, aby Zeman jako hlava státu byl ve svých vyjádřeních zdrženlivější, neohrožoval jimi spojenecké závazky ČR a nerozděloval společnost, se ale horní komora nedostala. Řada levicových senátorů totiž opustila jednací sál, čímž hlasování znemožnila.