Pracující vězni zaplatí dluhy a nenudí se. Ministerstvo je chce dostat do více firem

Ministerstvo chce zaměstnat více vězňů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce obnovit střežená pracoviště pro vězně. Je to jeden z kroků kampaně, kterou úřad vede směrem k zaměstnavatelům. Padesát odsouzených má nastoupit například v Pražských službách. Zájem mají i další firmy.

V Česku v průměru pracuje necelých 57 procent práceschopných vězňů. V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou jsou to dokonce dvě třetiny. 185 odsouzených žen jezdí například balit sladkosti do Humpolce. Pro zaměstnavatele to má několik výhod - do práce přijedou vždy včas a navíc přesně v počtu, který zaměstnavatel aktuálně potřebuje.

Jedna odsouzená, která odpracuje celých 168 hodin, stojí firmu 7 374 korun měsíčně. V částce jsou zahrnuté i odvody, trestankyně tak dostanou zhruba pět a půl tisíce. Z částky se strhávají i peníze za pobyt ve vězení, dluhy anebo alimenty. Ženám tak nakonec zůstane asi tisíc korun.

Vězeňkyně jsou ale spokojené. „Zaplatí se mi dluhy, nenudím se v kriminále a mám tam příjemný kolektiv,“ řekla České televizi odsouzená Milena Nulíčková. Do závodu v Humpolci ale mohou jen trestankyně s mírnějšími tresty. Ženy s tvrdšími tresty mohou pracovat jen uvnitř věznice, zájem je ale velký.

Využití odměny pro odsouzené
Zdroj: ČT24

Lidé ve výkonu trestu jsou zaměstnáni i přímo v budově ministerstva spravedlnosti, kde dělají například údržbářské práce. A to je příklad, který chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vidět i na jiných místech: „Chceme znovu obnovit hlídaná pracoviště mimo věznice. Léta to tady bylo, dnes to prakticky neexistuje a ukazuje se, že je to složka, která chybí.“

O možnosti zaměstnat vězně už jednal s Vítkovickými železárnami nebo s Pražskými službami, kam by mělo nastoupit padesát lidí. „Záměrem je pokrytí nedostatku kapacit, a to zejména u pozic s nižší kvalifikací. Spatřujeme v tom i ekonomickou výhodu,“ uvedl mluvčí Pražských služby Radim Mana.

Celkem je teď za mřížemi skoro devatenáct tisíc odsouzených. Pracuje jich více než osm a půl tisíce.

Vydáno pod