Ministr slíbil podporu praktickým lékařům tam, kde je jich málo

Ministerstvo zdravotnictví i Všeobecná zdravotní pojišťovna chtějí podporovat praktické lékaře v regionech, kde je jich nedostatek. Oznámil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD po jednání s ředitelem VZP, Svazem praktických lékařů a zástupci krajů.

Praktičtí lékaři, kteří se rozhodnou otevřít ordinaci v méně osídlených a lukrativních krajích, dostanou podporu v podobě finančních benefitů. Naopak v hustě osídlených aglomeracích nebude VZP uzavírat s novým praktickými lékaři další smlouvy.

„Připravujeme systém rezidenčních míst pro praktické lékaře v regionech s menším počtem obyvatel,“ uvedl po jednání ministr Němeček. „Lékaři, kteří taková místa získají, budou mít povinnost několik let v tomto kraji zůstat,“ uvedl a dodal, že ve spolupráci s VZP, Svazem praktických lékařů a kraji se pravidla pro nový systém budou dál upřesňovat.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek potvrdil, že současná síť a struktura praktických lékařů v České republice je velmi nevyrovnaná. „Tam, kde opakovaně proběhne výběrové řízení a nepřihlásí se dostatek lékařů, nabídneme výhodnější smlouvy s benefitem,“ sdělil řiditel VZP Zdeněk Kabátek.

Ministerstvo založí fond na podporu otevírání nových praxí lékařů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod