Nové parkovací zóny v Praze za půl miliardy budou fungovat od dubna

Předprodej parkovacích karet do nově schválených zón v Praze začne od poloviny března 2016. Předpokládaná cena karty pro rezidenty je 1200 korun. Informoval o tom primátorčin náměstek Petr Dolínek z ČSSD. Zóny začnou od 1. dubna 2016 postupně fungovat ve čtvrté, páté, šesté, osmé a deváté městské části a na Jarově. Náklady na jejich zřízení jsou zhruba půl miliardy korun a město je bude postupně splácet z parkovaného.

Město nyní plánuje zrušit platnost zón o Vánocích, další změny v systému by měly nastat za dva roky. „Ceník je nyní v přípravě a jeho finální podoba bude udělána na základě připomínek městských částí. Právě ty navrhly zvýšení současné ceny karty pro rezidenty,“ řekl Dolínek s tím, že ve všech částech bude cena stejná. Nyní rezidenti ročně zaplatí 700 korun.

Nižší cena by měla platit v městských částech, kde nebude jedna zóna, ale její území bude rozděleno na sektory. To je případ třeba Prahy 5. „Z logiky věci by sektor měl být levnější a bude předběžně stát šest set. Počítáme i se snížením ceny například pro seniory a zvýhodněné tarify budou mít lidé, kteří do zón jezdí a starají se o seniory,“ řekl Dolínek.

Zisk mezi radnice a magistrát

Přesnou podobu zón si určí radnice. Stejně tak budou vybírat pokuty. Všechny takto získané prostředky pak připadnou dané městské části. Čistý zisk z parkovného bude dělen půl na půl mezi magistrát a příslušnou radnici.

Zkušební etapa nových zón začne 1. dubna 2016 v Praze 5 na Újezdě a v Praze 6 v Bubenči a v části Dejvic. Od začátku května se pak přidají Jarov, Praha 4, další část Prahy 5 a 6, Praha 8 a 9. Jako poslední začnou zóny platit od 1. června v Kobylisích a Ládví na Praze 8 a na Praze 12 v okolí polikliniky v Modřanech.

První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu. V současné době kromě Prahy 1 fungují i v Praze 2, 3, 7 a 16. V těchto městských částech bude zatím platit původní režim parkovaní, sjednocení s nově zřízenými zónami se uskuteční asi za dva roky.