Zeman: Turecko by nemělo být součástí Evropské unie

Turecko by nemělo být součástí Evropské unie, prohlásil prezident Zeman na besedě s občany Kadaně. Ačkoliv je Ankara členem NATO, někdy se podle prezidenta chová, jako by spíš byla spojenec Islámského státu. Zeman také kritizoval plán EU vyplatit Turecku tři miliardy eur, aby země zadržela dva miliony uprchlíků na svém území.

„V EU byl ještě nedávno poměr zastánců a odpůrců členství Turecka zhruba vyrovnaný. Pokud se nemýlím, bývalý francouzský prezident Sarkozy nebyl nadšen touto myšlenkou. Současná německá kancléřka Merkelová ještě před několika málo lety mluvila o tzv. strategickém partnerství, což je pouze zdvořilostní fráze de facto odmítající plné členství Turecka,“ prohlásil prezident na brífinku na závěr návštěvy Ústeckého kraje. 

Podle něj se teď ale názory v EU posunují: „A to v souvislosti se zhruba dvěma miliony uprchlíků na tureckém území, kde se Ankaře nabízí mimo jiné asi tři miliardy eur. Na ČR má připadnout asi 700 milionů korun. Já jsem to přirovnal k zániku římské říše, protože Římané platili tribut za to, že barbaři nevstoupí na jejich území.“

Turecko podle prezidenta dokáže tyto uprchlíky přijmout nejen proto, že se jedná jen o zlomek celkového počtu jeho obyvatel, ale také proto, že jsou to lidé stejného vyznání. Na Turecko je podle něj nutné nahlížet s opatrností. „Očekávám, že za těchto pár vět pošle turecký velvyslanec na Hrad protestní nótu,“ doplnil.

Brífink Miloše Zemana na závěr návštěvy Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Kromě toho prezident opět upozornil na rizika muslimské migrace do Evropy, zmiňoval především práva žen. „Nebezpečí není v islámu samotném, ale v přenesení těchto zvyků do Evropy,“ řekl.

Podobně se v nedělních Otázkách Václava Moravce vyjádřil i šéf KSČM Vojtěch Filip: „Já jsem trochu vyděšen z toho, co tentokrát EU rozhodla. Dát tři miliardy eur Turecku za to, aby zadržovalo migranty, když Turecko neplní základní podmínky toho, aby bojovalo s terorismem." Filip v této souvislosti mluvil o tureckých útocích na kurdské bojovníky, které podporuje i ČR. „My poskytneme prostředky neunijnímu státu, který v podstatě svojí vlastní politikou krizi způsobil. Turecko svou politikou vydírá EU, aby dostalo peníze," kritizoval Filip. 

„Bohužel jsme v situaci, kdy to bez Turecka dnes nevyřešíme. Jestli to je, nebo není vydírání z jeho strany, je jiná otázka. Ono je hezké posilovat hranici na straně Řecka – ale ta hranice je z velké části mořská. A když už tam člun s lidmi připlave, tak co s nimi chcete dělat. Nezbývá vám nic jiného než je přijmout na své území. Takže řešení musí být na druhé straně – tam, kde se odplouvá,“ konstatoval v OVM ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Summit EU: Tři miliardy pro Turecko a méně propustná hranice

Evropská unie a Turecko se zavázaly, že oživí přístupové rozhovory Ankary s EU výměnou za spolupráci Turecka s cílem zastavit příliv migrantů do Evropy. Unie se rozhodla poskytnout pomoc Turecku, a to tři miliardy eur na zajištění ubytování pro syrské uprchlíky na tureckém území. Obě strany se zároveň dohodly na společném akčním plánu, který stanoví, že Ankara zajistí, aby její hranice s Evropskou unií byla méně propustná.

  • Turecko je pro uprchlíky ze Sýrie nebo Afghánistánu nejfrekventovanější tranzitní zemí při cestě do Evropy. Přes moře se letos takto do Řecka dostalo přes 700 tisíc migrantů. Podle oficiálních údajů na tureckém území pobývá asi 2,2 milionu Syřanů, kteří se sem uchýlili kvůli krvavému konfliktu ve své zemi.