Boj proti hazardu vrcholí, poslanci proberou limity sázení i upozornění pro gamblery

Poslanci mají na programu kromě protikuřáckého zákona také hazard. Návrh zákona zavádí limity pro sázky, zapovídá hazardní hry lidem v hmotné nouzi a zadluženým. Podnikům naopak nařizuje viditelně informovat o škodlivosti her. Zákon však přinesl i nevídanou shodu: Provozovatelé heren se shodují s aktivisty proti hazardu, že dostatečně nedbá na internetový hazard.

„Vládní návrh zákona je nedotažený a je potřeba ještě na něm hodně pracovat, aby byl celistvý a řešil vše, co řešit má,“ charakterizoval vládní návrh, který dostali poslanci, brněnský bojovník proti hazardu a od loňska i městský radní Matěj Hollan (Žít Brno), host Interview ČT24.

Herny budou mít přísná pravidla, on-line hazard ne

Za jeden z nedostatků považuje nedostatečné omezení on-line hazardu. Ten je podle něj třeba regulovat. „Když se sem jenom pustí zahraniční provozovatelé a nebudou mít žádné limity – jak je to dnes v návrhu zákona – tak tam žádný limit není,“ podotkl. Připustil přitom, že hazard na internetu bude a zabránit tomu nelze. „Je úkolem státu stanovit takové limity, aby tam člověk nemohl prohrát – ukončit svůj život,“ poznamenal.

Na tom, že se návrh zákona nedostatečně vyrovnává s hazardem na internetu, se ovšem bojovník proti hazardu shodne i se svým pomyslným rivalem – provozovateli sdruženými v Unii heren. Ta považuje mírná pravidla pro hraní na internetu za závažný problém.

Upozornění na závislost i limity sázek

Pokud zákon projde, bude muset leccos změnit. Automaty by se měly trochu podobat krabičkám cigaret a hráče upozorňovat, že mohou vyvolat závislost. S tím ale provozovatelé problém nemají, byť opět poukazují, že jsou „kamenné“ herny znevýhodněny. „Nemáme problém toto na automaty umístit. Myslím si, že daleko větší problém je internetový hazard,“ řekl provozovatel herny Aleš Zítko.

Mezi dalšími pravidly, která zákon o hazardu zavádí, je přísnější dohled nad hráči. Kasina a herny budou v centrálním rejstříku kontrolovat, zda hosté nepobírají dávky v hmotné nouzi, nebo nejsou v exekuci – a pokud ano, ke hrám je nepustí.

Matěj Hollan považuje za velmi důležité stanovení limitů sázek a výher. Kromě zákona budou své limity moci stanovit i sami hráči. „Bude povinnost ukazovat, kolik hráč prohrává. Jsou tam různé prvky, které jsou novum,“ podotkl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Limity pro prohry jsou důležité zejména proto, že sami gambleři popisují, jak při hře ztrácejí ponětí o tom, co vše již prohráli. „Člověk zapomene na reálný život, na hodnotu peněz,“ popsal Michal, který se lečí ze závislosti a čeká ho splácení vysokého dluhu.

Matěj Hollan však upozornil, že i zde chybí regulace internetu. „Je úkolem státu stanovit takové limity, aby tam člověk nemohl prohrát – ukončit svůj život,“ řekl.

  • kontrola přicházejících návštěvníků: věk nad 18 let, zda nejsou v exekuci nebo nepobírají dávky
  • časové omezení provozu automatů: vypnuty v době 3:00–10:00
  • limity sázek a výher: v herně sázky do 100 Kč a výhry do 50 000 Kč, v kasinech sázky do 1000 Kč, výhry do 500 000 Kč
  • informování hráčů: ukazovat, kolik hráč prohrává, podat sdělení o hrozící závislosti