Laudát střídá Kalouska v čele poslanců TOP 09

Poslanecký klub TOP 09 bude nově řídit jeho dosavadní místopředseda František Laudát. Ve funkci střídá Miroslava Kalouska, který se na listopadovém stranickém sněmu stal šéfem partaje.

Rozdělení funkcí předsedy strany a klubu je výhodné zejména z hlediska přednostních práv při sněmovních debatách. Právo vystoupit na plénu přednostně a kdykoli se totiž váže k oběma funkcím. Pro strany je proto obecně lepší, aby je nezastával tentýž politik.

„Náš poslanecký klub dlouhodobě bojuje proti těm vládním návrhům, které omezují svobodu občanů, a dál v tom bude pokračovat,“ uvedl po svém zvolení Laudát. Místopředsedy klubu TOP 09 a Starostů zůstali Marek Ženíšek a Michal Kučera. Nově zvolili členové frakce do této funkce Václava Horáčka, Annu Putnovou (za Laudáta) a Jitku Chalánkovou.

Po zvolení do čela klubu si Laudát polepší i finančně. Naopak Kalousek si pohorší. Bude mít plat jako místopředsedové výborů, který je ale stále vyšší než odměna řadového poslance. Kalousek získal místopředsednickou funkci před časem v rozpočtovém výboru, v níž nahradil předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru.