V Česku loni přibylo problémových uživatelů drog

Vobořil chce změnit vysokou toleranci k užívání návykových látek mladistvých (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá problémových uživatelů drog: v loňském roce jich bylo asi 47 700, což je meziroční nárůst o zhruba 2500 osob. Z toho pervitin užívalo 36 400 osob. Vysoká je i míra pití alkoholu a kouření, a to i mezi dětmi a mladistvými do 15 let. Uvádí to výroční zpráva za rok 2014.

Počet lidí, kteří užívají pervitin, v posledních letech vytrvale roste. Zatímco v roce 2005 ho užívalo 20 500 osob, v roce 2010 už to bylo 28 200 uživatelů a loni přes 36 tisíc.

Podle šéfa národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka může být důvodem to, že se pervitin rozšířil mimo skupinu tradičních „tvrdých uživatelů“ a dostal se do prostředí zábavy a klubů. „Pervitin je populární droga a jeho dostupnost je vysoká. Policie ho zachycuje stále víc. Pořád se prekursory (suroviny na výrobu) pašují ze zahraničí,“ uvedl Mravčík.

Problém i s kouřením a alkoholem u mladistvých

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je ale v Česku vysoká i míra užívání legálních drog – tabáku a alkoholu, a to i mezi dětmi a mladistvými. „Jedenáct procent dětí na základní škole v 9. třídě kouří každý den – od roku 1995 nám tyto parametry stouply o 100 procent. Podobně je to s alkoholem, jiná situace je u marihuany, kde se zdá, že poslední tři roky je trend klesající,“ dodal Vobořil. V minulém roce skoro pětina patnáctiletých uvedla, že se v posledním měsíci opila. 

Co nás trápí nejvíc a budeme muset změnit, je vysoká tolerance k užívání návykových látek mladistvých.
Jindřich Vobořil
národní protidrogový koordinátor

Výjimkou ale nejsou ani tvrdé drogy u dětí okolo patnácti let. Na jejich užívání rodiče či lidi z blízkého okolí zpravidla upozorní změny chování mladistvých. „Je to změna přátel, změna party – zaostávání ve škole. Změna denních rytmů, spavost a výrazná lhavost,“ vyjmenovává primář Dětského a dorostového detoxikačního centra Nemocnice Milosrdných sester Marian Koranda. V takových případech je pak nutné kontaktovat lékaře, psychologa nebo specializovanou poradnu.

S náctiletými uživateli drog se denně setkává i Vojtěch Kráčmar. Jako terénní pracovník už zná místa, kde děti drogy seženou – třeba náměstí v pražských Vršovicích. „Tady si sednou, za nimi přijde jinej kluk holka. Chvíli pokecaj, vyměněj si něco z tašky do tašky.“

Protidrogový koordinátor Vobořil: Problémy s kouřením i alkoholem u dětí (zdroj: ČT24)

Mezi dospělými si pak denně cigaretu zapálí 24 procent Čechů a Češek. Muži vykouří nejčastěji 15–20 cigaret, ženy pak 5–9. 

Alkohol pije každý den 12,5 procenta mužů a žen. Vysoké dávky pravidelně popíjí zhruba 170 tisíc lidí, rizikových pijáků je ale asi 600 tisíc. Ze zdravotního pojištění putovalo do léčení poruch kvůli pití alkoholu 977 milionů korun.