První svíčka zaplála, začala chanuka

Začal osmidenní židovský svátek chanuka (zdroj: ČT24)

Se západem slunce začal osmidenní židovský svátek světel chanuka. Je spojený s postupným zapalováním svíček na osmiramenném svícnu, které symbolizují víru ve vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem a poznání nad nevědomostí.

Chanuka je čas, kdy se má slavit s rodinou a přáteli, ale také připomínka toho, že naděje může zvítězit nad zoufalstvím a beznadějí.
Andrew Schapiro
velvyslanec USA v České republice

Vrchní pražský rabín David Peter odpoledne v Jeruzalémské synagoze pronesl požehnání a zapálil první svíci na chanukovém svícnu, menoře. „Existuje zákaz to světlo nějak používat, proto musí být v místnosti i jiný zdroj světla, abychom mohli pohledem na světla svícnu meditovat nad smyslem svátku,“ přiblížil rabín Karol Efraim Sidon.

Posléze začalo na Palachově náměstí veřejné zapalování světel, které pořádá organizace Chabad Prague, jež v Praze reprezentuje chasidské hnutí. První obří menora byla v Praze vztyčena již v roce 1998, od roku 2001 stojí každoročně na Palachově náměstí.

„Letos se mohou Pražané přijít podívat i na výstavu Šiřte světlo, která na osmi panelech přibližuje význam a historii svátku světel, která má univerzální poselství pro celou společnost,“ uvedl rabín Manis Barash z Chabad Prague.

Oslavy tradičního svátku se připravují také v třebíčském Zámostí, v jediné kompletně dochované židovské čtvrti v Evropě a památce UNESCO. Sváteční program chystají na příští neděli, kdy se na svícnu rozsvítí osmá svíce.

Olej na jeden den vydržel osm

Chanuka pochází z hebrejského slova zasvěcení a připomíná opětovné vysvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských před více než 2100 lety. Chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců.

Chanuka v ultraortodoxní židovské rodině v Izraeli
Zdroj: ČTK/AP/Oded Balilty

Chanuka rovněž připomíná zázrak oleje. Podle talmudu našli Židé po příchodu do chrámu pouze jednu nádobu s olejem, která stačila pro chrámovou menoru na jeden den. Zázrakem však olej hořel po osm dní, což stačilo, aby byl připraven nový olej. Na paměť zázraku se zapalují svíce a jí se jídla připravená na oleji.

K hlavnímu symbolu svátku, zapalování svíček, postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky. Podle židů se ale chanuka dává do souvislosti s Vánocemi jen kvůli období, ve kterém se odehrává, a má jiné poslání.