Protikuřácký zákon leží ve sněmovně už půl roku – tento týden snad přijde na řadu

Dlouho odkládaný protikuřácký zákon by se mohl v tomto týdnu konečně dostat alespoň k prvnímu čtení ve sněmovně. Původně měl přitom zákon platit od ledna příštího roku. Jenže v dolní komoře zákon zřejmě čekají dlouhé diskuze i desítky pozměňovacích návrhů: třeba ten, aby se zákaz kouření v restauracích nevztahoval na nejmenší obce do 500 obyvatel.

Vládní návrh zákona počítá se zákazem kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách, zakázán má být také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Upravit se má prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu, aby si je nemohli koupit nezletilí. Návrh dále stanovuje, že na nápojových lístcích v restauracích bude muset být alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. 

Podle zářijového průzkumu CVVM se zákazem kouření v restauraci souhlasí téměř tři pětiny veřejnosti – rozhodně pro je asi třetina lidí. Opačný názor má 18 procent dotázaných.

Jenže zákon už půl roku leží ve sněmovně, první čtení by mělo přijít na řadu tento týden v úterý: „Je důležité udělat signál, že Poslanecká sněmovna podporuje tuto normu a myslím si, že je dobré, aby to první čtení ještě teď v prosinci proběhlo,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).  „Já jsem přesvědčen, že se k němu dostaneme – když ne teď v prosinci, tak nejpozději v lednu,“ dodává místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).  

Čekají se desítky pozměňovacích návrhů

Ve sněmovně se ale čekají dlouhé diskuse a desítky pozměňovacích návrhů. Jeden z nich chce pomoci venkovským hospodám, proto by prý zákaz kouření neměl platit pro nejmenší obce do 500 obyvatel. Jenže ministr Němeček namítá, že jde o naprosto nelogický krok, který jeho podporu nemá.

Ústupky je ministerstvo zdravotnictví ochotné dělat pouze u elektronických cigaret, které rovněž měly být zakázány: „Podle lékařských studií je ta škodlivost oproti klasickým cigaretám minimální. Takže tam jsem otevřen debatě a nějakému kompromisu,“ konstatuje ministr. Šéf zdravotnického výboru ve sněmovně Rostislav Vyzula (ANO) ovšem upozorňuje, že u elektronických cigaret není vůbec jasné, kolik návykového nikotinu obsahují.  

Zákaz kouření měl původně platit od příštího roku (zdroj: ČT24)

Kvůli zdlouhavým diskuzím ve sněmovně se v říjnu mezi politiky zvažovalo, že by se sněmovna vrátila k poslaneckému návrhu, který pouze zakazuje kouření v restauracích a další body neřeší. Podle hnutí ANO i lidovců je tento návrh jednodušší, a právě proto chtěli tuto variantu vrátit do hry. 

Podle ekonoma Miroslava Zámečnického by přijetí zákona mělo negativní dopad především na restaurace nižších cenových kategorií. „V podstatě všechny lepší restaurace v Praze orientované na střední třídu a movitou klientelu už zákaz kouření praktikují,“ říká analytik s tím, že naopak v hospodách a pivnicích existuje vazba mezi kouřením a konzumací, pročež by je zákon postihl citelněji. Na to ostatně upozorňují i sami majitelé podniků, kteří se obávají, že zákon části z nich způsobí vážné potíže.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

V porovnání s ostatními státy Evropské unie je v České republice netolerance ke kuřákům nejnižší. „Značně zaostáváme. Jsme jediným státem, který kouření v restauracích vůbec nereguluje. Ostatní státy mají buďto úplný zákaz, nebo zákaz s nějakými výjimkami,“ uvedl právník a odborník na tabákovou legislativu Tomáš Kindl. Ty však podle něj mohou být zneužity k tomu, aby se zákon obcházel.