Bečvář dovezl českým vojákům v Mali dárky i obrázky a ocenil jejich práci

Bečvář dovezl českým vojákům v Mali dárky i obrázky a ocenil jejich práci (zdroj: ČT24)

Náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář navštívil v sobotu české vojáky v Mali, aby v předvánoční době ocenil jejich práci. Spolu se zástupci ministerstva obrany jim předal drobné dárky a také obrázky, které pro vojáky v zahraničních operacích nakreslily děti ze škol na Praze 2.

„Přesvědčil jsem se, že jste jeden velký a dobře sehraný tým. Odvádíte zde skvělou práci, která je za vámi vidět. Děkuji vám za to a přeji vám, ať se všichni v pořádku vrátíte domů,“ řekl náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář 38 členům mise.

Úkolem české jednotky je zajištění ochrany velitelství operace v hlavním městě Bamaku, na které se podílí 34 českých vojáků. Čtyři čeští instruktoři jsou ve výcvikovém táboře Koulikoro, kde se účastní výcviku příslušníků malijských ozbrojených sil.

Lidé v ulicích hlavního města Bamaku, Mali
Zdroj: Reuters

Čeští vojáci pod velením kapitána Ondřeje Marka budou v Mali působit do března příštího roku, pak je vystřídají jiní. Uvažuje se i tom, že mise bude větší, což by mělo pomoci Francii v boji proti terorismu.

  • Situace v Mali, kde 20. listopadu zavraždili teroristé 20 lidí, je stabilizovaná. 
  •  V zemi už několik dnů neplatí výjimečný stav, který vláda vyhlásila po útoku na hotel v centru hlavního města.
  • V této africké zemi od roku 2013 slouží několik desítek českých vojáků. Jsou součástí mise Evropské unie.

Češi v Bamaku chrání velitelství operace EU. „Vždy jedna třetina z nás přímo střeží areál hotelu, v němž sídlí velitelství operace EUTM, druhá zajišťuje výjezdy jeho příslušníků k plnění úkolů a třetí je v hotovosti připravena jako tým rychlé reakce k zásahu v řádu pouhých několika minut,“ vysvětil úkoly mise Marek.

Na sever Mali má v rámci mise OSN zamířit příští rok i 25 příslušníků českých speciálních sil. „Jejich vyslání bude probíhat v prvním čtvrtletí příštího roku,“ upřesnil Bečvář.

Západ slunce nad mostem v hlavním městě Bamaku, Mali
Zdroj: Reuters

I když čeští vojáci v Mali budou své povinnosti plnit i přes svátky a v Africe si typickou vánoční atmosféru moc neužijí, i tak si podle Šulce najdou místo na ozdobený vánoční stromek a dárky. S rodinou se mohou spojit prostřednictvím moderních technologií. „Ta pravá oslava však dle jejich slov přijde až po návratu zpět domů,“ dodal mluvčí generálního štábu Jan Šulc.