Dětská natahovací autíčka zvítězila v soutěži mladého designu

Dětská natahovací autíčka zvítězila v soutěži (zdroj: ČT24)

Žluté natahovací autíčko – hračka, která převrací zavedené koncepty. A to díky svému zevnějšku. Svou konstrukcí totiž umožňuje pochopit, jak funguje. Těmito slovy ohodnotila dílo nezávislá porota, která za tuto hračku udělila ve středu Tomáši Rejmonovi Národní cenu za Studentský design pro letošní rok.

U designu většinou platí, že v jednoduchosti je krása. A s tím student Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Tomáš Rejmon naprosto souhlasí. „Musí to být jednoduché a čisté. Čisté v konstrukci, čisté v liniích a jednoduché v prvotním pochopení designu. Správný design by se měl podle mého názoru obhájit sám. A zásadní je i funkčnost dané věci,“ vysvětluje Rejmon.

Už jako dítě měl moc rád autíčka, tenkrát s typickým druhým typem pružinového pohonu ukrytým uvnitř. A protože chtěl vědět, jak autíčka fungují, tak je rozebíral a zkoumal, jenže tím je zároveň i ničil. Svým návrhem auta, u kterého je mechanismus vidět zvenčí, nyní tak vlastně předchází tomu, aby děti rozebíraly a ničily jeho dílo.

Sestavit první návrh zabralo půl roku

Sestavit první celodřevěný návrh a prototyp trvalo asi půl roku a následně pak již vzniklo druhé dílo v celolakovaném žlutém provedení. Na tom již student nepracoval sám, ale ve spolupráci s profesionály. „Chci tím navázat na kvalitní české hračky, autíčka, jak se dříve vyráběla, a nahradit ta levná z dovozu,“ konstatuje Rejmon. Rád by totiž navázal spolupráci s jednou z firem, která by autíčka mohla vyrábět.

Autíčko
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Díky designovému ocenění student již ale také získal stáž v Koncern Design Studiu, které tvoří duo úspěšných českých designerů Jiří Přibyl a Martin Imrich. Jaké konkrétní dílo by ve spolupráci s touto designerskou dílnou mohl Rejmon připravit, však zatím prozradit nechtěl.

Do soutěže s tradicí od počátku 90. let se přihlásilo se 260 autorů s 227 pracemi z vysokých, vyšších a středních škol. Vedle dvou hlavních cen bylo čtyřikrát uděleno ocenění Excelentní studentský design a 15 cen Dobrý studentský design. Oceněné práce jsou do konce prosince k vidění v Nadaci pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí.