Policista, který zastřelil ženu v ujíždějícím autě, půjde k soudu

Žalobci poslali k soudu případ policisty, který před více než třemi roky střílel v pražské Strakonické ulici na ujíždějící auto a zabil pětadvacetiletou ženu. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.

Ve Strakonické ulici na pražském Zlíchově se policisté 1. února 2012 snažili zastavit ukradené auto, řidič se ale pokusil ujet. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu. Ten proto několikrát vystřelil ze služební zbraně na spodní část vozidla, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

Generální inspekce bezpečnostních sborů v minulosti dvakrát případ odložila s tím, že policista nepochybil. Český rozhlas nedávno upozornil na to, že se smrtí své dcery se nesmířila její matka. Její advokát Jan Salmon se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství poté, co se svými stížnostmi neuspěl u městského a vrchního státního zastupitelství.

Dívku jsem neviděl, hájil se policista

Nejvyšší státní zastupitelství pak nechalo případ znovu prověřit a inspekce nakonec bývalého policistu obvinila. Podle Českého rozhlasu se policista hájil tím, že dívku v autě neviděl. Tvrdil, že byla skrčená na sedadle, ovšem vyšetřování ukázalo, že mladou ženu vidět mohl.

Tehdy pětadvacetiletého řidiče auta Václava Hlinovského policie dopadla po osmi dnech. Soud mu za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem celkem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.