Dočasného ředitele Murína chce premiér nechat v čele GIBS natrvalo

Události: Dosavadní náměstek Murín by mohl stanout v čele GIBSu (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka by chtěl novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) jmenovat Michala Murína. Jméno dosavadního náměstka, který je ale také od odchodu bývalého ředitele pověřen vedením inspekce, přednesl předseda vlády poslancům z bezpečnostního výboru. Ti potom Murínovo jmenování doporučili.

Projednání kandidáta na ředitele GIBS v bezpečnostním výboru je podmínkou jmenování – a pro Michala Murína to byl krok úspěšný. Poté, co výbor doporučil jeho jmenování, musí premiér ještě přednést svůj návrh vládě. Ta by ho měla projednat v pondělí. Sám Michal Murín nechtěl po jednání výboru s médii hovořit.

Před poslanci ale mluvil i o svých negativech: zmiňoval špatné jazykové znalosti, na kterých bude muset zapracovat. Přiznal také, že byl před rokem 1989 členem Komunistické strany.

Předseda vlády zdůvodnil své rozhodnutí snahou neprotahovat bezvládí na GIBS, sáhl tedy po druhém muži inspekce. Označil ho za profesionála, který celý život strávil v policejních složkách. „Ve své osobě slučuje několik vhodných vlastností a znalostí, které mohou výrazně pomoci při zlepšování pověsti GIBS v příštích letech,“ řekl premiér. Považuje svého kandidáta, který je u GIBS rok a půl, za ideální kombinaci zkušenosti s fungováním inspekce a neprovázanosti se vztahy, které se v GIBS od počátku formovaly.

Výbor podpořil Murína jednomyslně

Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) je s premiérovou volbou spokojen. „Za sebe mohu říci, že ano. Domnívám se, že to bude i obecný názor. Kritéria, která pan premiér stanovil – aby to byl člověk, který má za sebou dobrou profesní historii, vysokou odbornou kvalifikaci, a aby byl obecně přijatelný v rámci bezpečnostní komunity – jsou splněna,“ řekl Váňa již před jednáním.

Členy výboru totiž  předseda vlády o svém kandidátovi informoval předem. Roman Váňa přiznal, že nominovaného šéfa GIBS osobně nezná. Vychází pouze z referencí, které dostal. „Jméno ve mně nevyvolalo žádné emoce,“ poznamenal.

„Já si myslím, že můžeme být s návrhem spokojeni. Všech 10 členů bezpečnostního výboru bylo pro jeho nominaci pro pondělní jednání vládě. A já doufám, že má všechny předpoklady pro to, aby mohl to očekávání, které je v něj vkládáno, splnit," uvedl v Událostech, komentářích místopředseda výboru Josef Zahradníček (KSČM).

Výhrady před jednáním sice dával najevo místopředseda výboru Bronislav Schwarz (S.cz zvolený za ANO), který byl s prací inspekce nespokojen i jako bývalý policista stíhaný pro trestný čin (soud ho osvobodil). Proti jmenování Murína novým ředitelem se ale při projednávání nominace nepostavil, naopak ho dosavadní náměstek přesvědčl.

„Tento tah panu premiérovi vyšel. Jedná se o člověka, který od 80. let slouží u policie,“ ocenil Bronislav Schwarz Murínovy praktické zkušenosti. Podpora premiérova kandidáta tak byla na výboru jednomyslná.

Dotazy, které byly položeny, byly řádně zodpovězeny jak panem premiérem, tak i panem plukovníkem.
Roman Váňa
předseda bezpečnostního výboru

U jednání ovšem nebyla členka výboru za ODS Jana Černochová, která kritizovala termín jednání zasahující do její pracovní cesty. Další poslanec bezpečnostního výboru Martin Lank (Úsvit-NK) je však přesvědčen, že „by proti panu plukovníku Murínovi nic nenamítala“.

Při projednávání ale zazněla kritika vůči premiéru Sobotkovi. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) prohlásil, že předseda vlády tlačil  na odchod předchozího ředitele GIBS a poté nevypsal otevřené výběrové řízení.

Prosadí-li ho Sobotka, bude Murín druhým ředitelem GIBS

První ředitel inspekce Ivan Bílek rezignoval na funkci v listopadu. O propuštění ze služebního poměru požádal krátce po vypuknutí korupční kauzy Vidkun, ve které figurují podnikatelé a policisté v Olomouckém kraji. Navzdory tomu, že má GIBS dohlížet na policii, na vyšetřování se nepodílela, naopak mezi vyšetřovanými figuroval jeden z jejích členů. Obviněn však nebyl. Michal Murín byl po Bílkově odchodu pověřen vedením GIBS, kde dosud působil jako náměstek ředitele pro trestní řízení.

Jak se policisté shodují, on velmi dobře rozumí takové té denní policejní práci, to znamená je schopný i vyšetřovat. Za druhé je politicky neutrální, je to kariérní policista. U předchozího ředitele se spekulovalo o jeho politickém pozadí, nebo vazbách.
Ivan Gabal

Jedním z jeho úkolů by měla být i reorganizace GIBS. Podle Ivana Gabala, který je členem bezpečnostního výboru a také zasedá v parlamentní komisi pro kontrolu GIBS, se k dalšímu směřování inspekce stočila i diskuse poslanců. Roman Váňa upozornil, že existuje návrh na reorganizaci GIBS. „Pan premiér jej zatím nepodepsal s odůvodněním, že nový ředitel jej bude moci znovu posoudit a případně vložit své vlastní návrhy,“ uvedl předseda výboru.

„Pro mě je to v mnoha směrech nová tvář, u které není příliš jasné, co v budoucnu očekávat. Pan Murín by se měl podívat na vysoké představitele policie, kteří jsou dlouhodobě usazeni na svých pohodlných místech. Myslím tím krajské ředitele či jejich náměstky. Otázka je, jestli toho bude schopný, protože sám přichází z prostředí, které je dlouhodobě usazeno v policii," uvedl ve vysílání ČT24 komentátor Respektu Ondřej Kundra.

– V GIBS pracuje od června 2014, dosud byl náměstkem pro trestní řízení. Od počátku prosince je pověřen řízením inspekce.

– Absolvent práv dříve pracoval v Policii ČR. V minulosti vedl policii v Kladně, byl ředitelem oddělení Praha-západ či vedoucím odboru obecné kriminality ve Středočeském kraji.

– Zabýval se například sérií tzv. lesních vražd, které spáchal Viktor Kalivoda, nebo sebevraždou skladatele Karla Svobody.

– U policie působil přes 30 let, v roce 2012 dostal medaili za věrnost.

– V 80. letech byl podle vlastních slov členem KSČ.

Michal Murín
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Generální inspekce bezpečnostních sborů se zabývá prohřešky a trestnými činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby a je samostatným bezpečnostním sborem. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru.