Zastoupení mužů a žen ve vedení firem bude spravedlivější

Události: Ženy ve vedení firem i v netradičních profesích (zdroj: ČT24)

Česká vláda otočila a podpořila původně odmítanou evropskou směrnici ohledně zastoupení mužů a žen v dozorčích radách. Předloha, kterou připravila eurokomisařka Věra Jourová, ale prošla jen těsně. Navzdory obavám ale materiál neurčuje pevný podíl mužů a žen v orgánech společností. Firmy pouze nabádá, aby v případě, kdy se o místo ucházejí dva stejně kvalifikovaní zájemci, braly ohled na vyrovnané zastoupení pohlaví.

Realita často nasměruje ženy k činnostem, o kterých původně nepředpokládaly, že by se jim mohly věnovat. Třeba Michaela Vodáková s kamarádkou vymýšlí a prodává nadměrné dámské oblečení. Se startem jim pomohlo Asistenční centrum pro podporu podnikání žen Krajské hospodářské komory.

Pracovní krize nastává u žen většinou ve chvíli, kdy jim končí takzvaná rodičovská dovolená. Řada z nich by si ráda přivydělávala třeba domácím pečením. Takový plán měla například Veronika Ertlová. Domácí dorty ale doma oficiálně dělat nesmí, i když má velkou a prvotřídně vybavenou kuchyň. Podle úřadů totiž není dost bezpečná.

Kdo chce prodávat jídlo, musí mít prostory schválené hygienikem. Jen poctivé vaření z čerstvých surovin ani zdaleka nestačí. Byrokratickou hradbu se cukrářce doposud nepovedlo překonat.

Pokud by se podmínky uvolnily, nemuseli by podle Veroniky Ertlové zákonodárci tak intenzivně řešit například zkrácené úvazky a povinnost zaměstnavatelů je nabízet. Sladkým byznysem by se ženy jako ona prý uživily samy.

Ženy v manažerských pozicích jsou zatím v menšině i v Evropské komisi

Navzdory tomu, že současnost bývá nazývána stoletím žen, ani Brusel zatím netuší, jak bude vypadat kvótová praxe ve firmách. I v samotné Evropské komisi je zatím nouze o ženy v manažerských pozicích.

„Máme teď do roku 2019 vnitřní kvótu 40 procent. Myslím, že je to tvrdé kritérium a že budou mít ženy co dělat, aby se postavily mužské konkurenci,“ říká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Genderová vyváženost je téma, které na půdě Evropské komise i parlamentu rezonuje hlasitě. Došla dokonce tak daleko, že kromě populárního chlapečka mají v Bruselu o pár ulic dál i sošku čůrající holčičky.

Snaha o sjednocení podmínek pro obě pohlaví se ale občas nevyplácí - třeba v roce 2012 zdražily některé životní pojistky pro ženy. Kvůli nařízení Evropské unie, kterým se zrušily pro ně zvýhodněné sazby.

Ženy jsou zodpovědnější majitelky firem

Co se týká podnikání, jsou ženy podle průzkumů zodpovědnějšími majitelkami firem. Jen 8 procent z nich postihne exekuce nebo platební neschopnost. U mužů - podnikatelů - je to celých 11 procent.

  • Průměrné platy 
  • muži 30 450 Kč 
  • ženy 23 640 Kč
  • vrcholový management - rozdíl mezi muži a ženami 48 %
  • obchodníci - rozdíl mezi muži a ženami 43 %
  • Doprava, spedice a logistika
  • Průměrný plat muže 21 330 Kč
  • Průměrný plat ženy 21 600 Kč
  • Zdroj: Platy.cz

Speciální parkovací místa pro ženy

  • Některé firmy pro ženy zavádějí výhody - České dráhy pro ně například zřídily v některých vlacích speciální kupé, aby se cítily bezpečně.
  • Na některých parkovištích v blízkosti obchodních domů můžou ženy parkovat na širších místech.

Ženy ve vedení strojírenských firem

Podnikatelek v Česku přibývá. Živnostenský list jich má už 700 tisíc. Do byznysu se pouštějí hlavně čerstvé absolventky nebo ženy po mateřské. Zakládají často menší firmy, mnohokrát ale i v donedávna typicky mužských oborech.

Například firma Dama vyrábí hutní a spojovací materiál. Jako ředitelka tam působí Iveta Kotenová. Těsně po škole sice chvíli pracovala jako zdravotní laborantka, teď ale v kovovýrobě zaměstnává přes 50 lidí.

Jiným příkladem je rodinná firma NC Wega, která vyrábí například součástky do tiskařských strojů. sedmadvaceti mužům u strojů tam šéfuje ředitelka Ivana Černohorská. V oboru pracuje i s manželem hned od ukončení školy, s jednou krátkou přestávkou v bance.

Naopak Darina Ermisová podniká v čistě ženském odvětví. Na mateřské dovolené začala šít kabelky pro kamarádky. Za šest let se její firma tak rozrostla, že je prodává do celého světa. Její firma má teď třicet zaměstnanců a ročně ušijí přes třicet tisíc kabelek. Každá je originál, který od začátku až do konce šije jediná švadlena. Její jméno pak zákaznice najdou uvnitř kabelky.

Vydáno pod